Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Credit Suisse се е обърнала към Швейцарската централна банка с молба да демонстрира подкрепа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Credit Suisse призовава Швейцарската централна банка за публична демонстрация на подкрепа, след като по-рано през деня акциите й се сринаха с поти 30%, предизвиквайки по-широка разпродажба на акции на европейски и американски банки, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки три лица, запознати с въпроса.

Искането на Credit Suisse дойде, след като акциите й се сринаха по-рано през търговията в сряда с близо 30% към 1,56 швейцарски франка в резултат на новината, че основният акционер - Saudi National Bank заяви, че не може да предостави повече подкрепа.

Според финансово издание Credit Suisse също така е поискала подобна вербална подкрепа и от Finma, швейцарския регулатор, но нито една от институциите все още не е решила да се намеси публично.

"Изглежда неизбежно Швейцарската централна банка да трябва да се намеси и да осигури спасителен пояс“, коментира Октавио Маренци, анализатор в Opimas. "Швейцарската национална банка и правителството на Швейцария са напълно наясно, че фалитът на Credit Suisse или дори всякакви загуби от страна на притежателите на депозити биха унищожили репутацията на Швейцария като финансов център", добави той.

Междувременно акциите на Credit Suisse се търгуват на загуба с около 18% преди края на европейската търговия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени