Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 27-ият "София филм фест“

27-то издание на „София филм фест“ започва днес. Откриването е тази вечер в зала 1 на НДК с немския документален филм „Повелителят на горите“ на носителя на наградите „Оскар“ и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф, който днес по обед пристига в България. Той ще бъде посрещнат на зелен, а не на червен килим, защото това издание на „София филм фест“ следва „зелената“ идея за опазване на околната среда.

Тази вечер в зала 1 на НДК Фолкер Шльондорф ще представи лично новия си филм „Повелителят на горите“, който разказва историята на Тони Ринаудо, открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони на Африка и така осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани, разказва директорът на „София филм фест“ Стефан Китанов.

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще получи наградата на София на Столичната община по повод 80-таа си годишнина за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на художника Георги Чапкънов, който тази година също празнува своя 80-и юбилей. Отличието на София на Столичната община ще бъде връчено и на актриса Джералдин Чаплин, която ще бъде специален гост на фестивала. Международно жури с председател северно македонският режисьор Милчо Манчевски ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното” с парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна