Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 -ти март, събота

Представят „Риголето“ на бургаска сцена

Операта има гост - диригент и звезден солистичен състав

Под палката на Матей Поп от Румъния, на сцената на Операта ще се представят звездни солисти, оркестър и хор, съобщават от културната институция. Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви.

Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев – за него това е коронна роля, представяна с успех на различни сцени над 100 пъти. В ролята на Джилда в събота влиза Мария Цветкова-Маджарова. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза гост-тенорът Михаил Михайлов.

Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, мецосопраното Йоана Кадийска влиза отново в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле, Калина Попова, мецосопран, ще бъде в ролята на Джована, Граф Монтероне – басът Делян Славов, Граф Чепрано – Петър Тихолов, бас, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, сопран, Маруло – Бранимир Недков, баритон, Матео Борса – Любомир Тодоров, тенор, Паж – Стефка Христозова, сопран.

Режисурата на постановката, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите, е на доц. д-р Александър Текелиев, художник е Иван Попов, диригент на мъжкия хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Представлението е със субтитри на български език, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.

Музиката на "Риголето" от Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и представяйки драматични съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание. 

Операта на Джузепе Верди ще бъде играна на 18-и март, събота, от 19.00 часа на сцената на Бургаската опера. 



По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!