Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

Ива Чавдарова
Снимка: БГНЕС

Шестдесет и второто издание на "Мартенски музикални дни" - един от най-престижните български фестивали започва тази вечер, 16 март, по традиция с концерт на Оркестъра на Държавна опера-Русе в зала "Доходно здание" от 19.00 ч.

Началото ще бъде поставено със световната премиера на музиката към балета "Калиопа" от Емил Табаков под диригентството на композитора.

Форумът ще продължи до 2 април и ще включи 27 събития с общо 700 участници. В Русе отново ще се съберат най-реномирани състави и големи имена от българската и световната сцена.

Сред българските премиери в програмата е операта "Лето 893“ от Парашкев Хаджиев, постановка на Държавна опера – Русе. Ще гостува и спектакълът на Пловдивската опера "Чичовци" от Лазар Николов.

На фестивалната сцена ще гостуват Софийската филхармония с диригент Георги Димитров и Симфоничният оркестър на БНР, воден от своя главен диригент Марк Кадин. Радиооркестърът ще представи програмата си от концерта на 10 март в столичната зала "България", в който солистка е перкусионистката Виви Василева.

Отново ще се събере и Фестивалният оркестър от изявени възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе, които се реализират у нас и в различни точки на света. Активно във фестивалните дни ще се включи и цигуларят Светлин Русев, също завършил това учебно заведение, а сега - артистичен съветник на фестивала, който ще се представи и като виолист.

Сред чуждестранните гости са световноизвестният струнен квартет "Ебен", британският вокален ансамбъл "The Queen Six" и редица други.

Фестивалът предлага и богата съпътстваща програма.

Директорката на "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова представи програмата в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с Ива Чавдарова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!