Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електричеството в нас

Снимка: theatrevazrajdane.bg

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси.


Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах, интелектуалец, който халюцинира, бивша актриса, друга жена: топоси и персонажи от несъществуваща, но автентична пиеса на Чехов. Пиеса-явление: прогнозира ситуации и мотиви, обещаващи да се родят по-късно. Тук все още неготови, в зародиш, те привличат, препращат въображението към неуюта на себепознанието, провокират, вълнуват. Пиеса проникновение (едновременност на проникване и прозрение) за живота като едноактна драма, позволяваща да почувстваме случващото се с нас в неговата предзададеност. И в неговия колапс: страстта, която поражда взаимност, близостта, неводеща до любов, насочваща вътрешното ни зрение към тъмното в нас, оголваща, предпазваща, предупреждаваща. Електричеството на мисълта като енергиен резерв, импулс и инстинкт за животоспасяващо презареждане-прераждане. Спектакъл, в който името на Антон (Чехов) е изкушение."


Автор на радиокомпозицията и режисьор на постановката е Стилиян Петров. Преводът на разказите е на проф. Людмил Димитров.
Участват актьорите: Свежен Младенов, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, Георги Златарев, Анатоли Лазаров.

Снимки: Георги Златарев / theatrevazrajdane.bg

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна