Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датим Димов и Рафаел Мадави в "Галерия 88 Камен Попов"

10
Снимка: sbh.bg

Двама почти непознати за българската публика, но забележителни художници са изложени в "Галерия 88 Камен Попов" в София. Това са роденият в Мексико Рафаел Мадави, син на американка и персиец, и българинът Датим Димов. Миналата година галерията преместена от Люксембург от сестрата на починалият известен български художник Камен Попов Юлита Попова и нейният съпруг Жос Селис, отвори врати в София.

С тази изложба, която е отворена от 9 март до 30 април, галерията се стреми с двама противоположни в творчеството си автори да предизвика провокация у зрителя, казва Юлита Попова. Мадави е много драматичен, с огромен замах и страхотен колорит, а нещата на Димов са много пречистени и структурирани. Принципно това е идеята на галеристите да представят чужди автори съвместно с не много нашумели български.


Самият Датим Димов споделя, че не чувства толкова силно разделение между него и Мадави. В изложбата провокацията я има, защото картините са различни, но и Мадави, като мен, търси различни форми, за да изрази това, което чувства и мисли, казва Димов. "По същия начин и аз търся такива форми, за да кажа нещо за различните неща. Понякога езикът е по-суров, а понякога по-мек и деликатен. Понякога се изисква абсолютна прецизност и точност, а друг път нещата трябва да се разглеждат , като чувство и емоция. Аз се стремя да бъда толкова различен, колкото и животът ми е показал.", казва Датим Димов, за когото градът е структура, състояща се от различни елементи. Най-близка му е атмосферата на Париж.

Рафаел Мадави е завършил образованието си във Виена, но през 60-те години започва кариерата си от Париж. Зад него застава легендарният за френската столица галерист Стадлер, който експонира в прочутата си галерия на своето име автори като Саура, Тапиес, Брак. Галерията лансира Мадави, който тръгва от там, но стига до най-големите центрове на изкуството по света.

Чуйте повече за изложбата в звуковия файл.

Снимки: sbh.bg
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна