Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денизе Херман-Вик победи в Холменколен, Жулия Симон със световната купа

Денизе Херман-Вик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германката Денизе Херман-Вик победи в последния спринт за сезона от Световната купа по биатлон в Холменколен. Следобедът в покрайнините на Осло обаче се оказа още по-щастлив за завършилата на пето място французойка Жулия Симон, която за пръв път в кариерата си триумфира със Световната купа.

Без нито една грешка в стрелбата Херман-Вик измина 7,5-километровата дистанция за 21:06.5 минути. Тя бе по-бърза само с 3.5 секунди от шведката Хана Йоберг и с 33.1 секунди от друга представителка на скандинавската страна - Анна Магнусон. 

С подиума само за 0.3 секунди се размина французойката Клои Шавалие, а сънародничката ѝ Симон приключи пета на 39.3 секунди от времето на победителката.

26-годишната Симон, която е двукратна световна шампионка, приключи като най-предно класираната биатлонистка с пропуск в стрелбата в днешния ден. Финиширане в зоната на точките обаче бе всичко, от което тя се нуждаеше, за да завоюва Голямата световна купа, след като в петък си осигури и Малката световна купа в преследването след отпадането му от програмата поради гъстата мъгла над Осло.

Едно състезание преди края Симон има 1048 точки в актива си и непреодолим аванс от 171 пункта пред втората Доротея Вирер от Италия, която остана едва 23-та. Трета в генералното класиране е друга италианка - Лиза Витоци с 854 точки, с 20 пред Херман-Вик. Милена Тодорова, която пропусна спринта в Холменколен, е 51-ва с 80 точки. 

От българските биатлонистки на старт днес застанаха две: Валентина Димитрова е 67-ма с един пропуск, докато с два Лора Христова е 78-ма.

В подреждането за Малката световна купа в спринта шампионка с 400 точки е Денизе Херман-Вик. Втора с 314 е Доторея Вирер, а Жулия Симон е трета с 295. С 37 точки Милена Тодорова завърша сезона на 50-а позиция.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна