Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър ще дигитализира богатия си архив

Народен театър "Иван Вазов"
Снимка: Ани Петрова

Народният театър "Иван Вазов" ще дигитализира архива си, който е изключително богат. За целта ще бъде създадена мултимедийна зала, дигитална библиотека и ще се изгради изложбена площ, за да може зрителите да видят и чуят автентични записи и костюми от постановки, гласове на известни артисти, ръкописи и плакати.

Двама експерти по дигитализация и управление на културното наследство са специално наети от Народния театър, за да сложат ред в архивната колекция на най-старата ни трупа. Те ще работят две години, за да може публиката да има достъп до всичко най-интересно, което е запазено от над 100 годишната история на театъра, обясни Христо Таслаков, координатор на проекта:

"30 300 архивни единици ще се дигитализират. Архивът на Народния театър е изключително богат и съдържа множество документи в различен формат – аудиозаписи например на постановки, гласове на известни артисти или предавания, касаещи театъра, фотоснимки на хартия от различни периоди, постановки или събития в театъра, фотоснимки на лента, също така и графики и скици от представления, костюми, документи, ръкописи, писма, като изрезки от отзиви в печата, вестници, списания, плакати от представления, един много богат архив".

Проектът "Скритите съкровища на Народния театър - дигитално достъпни" струва над 600 хиляди лева и предвижда още офлайн изложба, както и табло, на което зрителите ще могат да се снимат (виртуално) с известен актьор от миналото на Народния театър или да вземат за спомен лист от програма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!