Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет е посредник на израелско-палестински преговори

Изглед от египетския курорт Шарм ел-Шейх, 19 март 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Египет е домакин на среща на израелски и палестински представители в курортния град Шарм ел-Шейх, предаде Ройтерс. Усилията, подкрепяни от САЩ и Йордания, са в опит за успокояване на вълната от насилие на Западния бряг преди свещения мюсюлмански месец Рамадан. Петстранната среща следва срещата на върха с посредничеството на САЩ, която се проведе на 26 февруари в Йордания - първата по рода си от години. Тя осигури обещания от страна на Израел и Палестина за деескалация, но беше предизвикана от фракции и от двете страни и не успя да спре насилието.

Срещата в Шарм ел-Шейх "има за цел да подкрепи диалога между палестинската и израелската страна за спиране на едностранните действия и ескалацията, да се прекъсне съществуващият цикъл на насилие и да се постигне спокойствие", се казва в изявление на египетското външно министерство. Това би могло да "улесни създаването на климат, подходящ за възобновяване на мирния процес".

Палестинците се стремят да създадат независима държава на Западния бряг и Ивицата Газа със столица Източен Йерусалим - територии, завзети от Израел във войната през 1967 г. Мирните преговори обаче са в застой от 2014 г. а палестинците казват, че разширяването на еврейските селища е подкопало шансовете за създаване на жизнеспособна държава. Мюсюлманският месец на пост Рамадан започва в края на март. В предишни години избухнаха сблъсъци между израелската полиция и палестинците около джамията Ал Акса в Ерусалим в разгара на Рамадана, който тази година съвпада с юдаизма на Пасхата и християнския Великден.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна