Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК-В. Търново обмисля как да съкрати времето за обработка на изборните протоколи

Снимка: Ани Петрова

Районната избирателна комисия във Велико Търново обмисля как да разшири екипите за контролната проверка на изборните книжа, за да съкрати сроковете за обработка на изборните протоколи на 2 април вечерта. 

Освен видео заснемането при броенето на бюлетините в секционните комисии, отчитането на изборните резултати значително ще се забави, защото Районните избирателни комисии на ръка ще трябва да сумират преференциите за кандидат-депутатите от всяка листа от хартиените и машинните бюлетини при първоначалната контрола на протоколите в изборната нощ.

В РИК Велико Търново се обсъжда как да бъдат увеличени екипите за контролите. Единият вариант е това да се прави не от двама, а от по един член на районната комисия. За да се запазят двучленните екипи и техният брой да бъде увеличен, се обсъжда в изборната нощ като сътрудници да бъдат наети юристи, бивши членове на РИК, коментираха от избирателната комисия.

Проблем във Велико Търново е и ограниченото място, където работят екипите в изборната нощ във фоайето пред кабинета на областния управител. Там може да бъдат сложени не повече от още три маси към обичайните шест, споделят членове на РИК. Решение все още не е взето. 

Продължават смените на секционни комисии във Великотърновска област. Досега по предложение на политическите сили е подменен малко над 4 % от изборния състав. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна