Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 години след Covid-19 в Испания - какво се промени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В седмицата, в която се навършиха три години от въвеждането на извънредно положение заради пандемията, медиите в Испания правят равносметка на последиците от тази криза. Повече стрес и несигурност, по-малко плащания в брой са най-честите отговори на въпроса какво се промени.

След дългите месеци на принудително оставане вкъщи и бавното отпадане на ограниченията след това испанците отчитат, че излизат по-малко и високо ценят удобството в дома. Като последици от Covid периода статистиката сочи и намаляване на браковете с 25 на сто, както и чувствително по-малкото разводи, но още е рано да се прецени дали това се дължи само на пандемията или на финансовата несигурност.

Три години са твърде малко и не може да се говори за съществена промяна в обществото нито към добро, нито към лошо, нужни са поне десет, отбелязват експерти. Има обаче ясни тенденции – растат поколения, които предпочитат да се забавляват пред това да притежават. Пандемията показа на всички колко несигурно е бъдещето, обясняват психолози.

В храната за вкъщи драстично са се увеличили поръчките не само на обяд и вечеря, но и на закуска. Изискванията за избягване на пари в брой оставиха трайна следа, голяма част от пазаруването се премести онлайн. Наблюдателите обаче са скептични по въпроса дали са научени уроците от пандемията и сочат влошаването на ситуацията в глобален план. Припомнят и кризата от 2008-а и заключават, че и тогава, и сега очакванията за подобрение не се сбъдват.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна