Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Иран прие поканата за визита в Саудитска Арабия

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан даде пресконференция в Техеран, 19 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата да посети Рияд, получена от краля на Саудитска Арабия Салман. Целта е да се затвърди сближаването между двете страни, съобщи ирански президентски служител, цитиран от АФП.

"В писмо до президента Раиси кралят на Саудитска Арабия Салман приветства постигнатото споразумение между двете братски страни, покани го в Рияд и призова за силно икономическо и регионално сътрудничество. Раиси приветства поканата", написа в Туитър заместник-началникът на кабинета на Ебрахим Раиси по политическите въпроси Мохамед Джамшиди.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан заяви днес, че двете страни са се договорили за предстояща среща на ръководителите на дипломатическите си ведомства. Той заяви, че са били предложени "три места" "за провеждане на тази среща", без да уточнява кои са те.

По-рано този месец Техеран и Рияд обявиха споразумение с китайско посредничество за възстановяване на дипломатическите отношения седем години, след като бяха прекъснати.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран прекъснаха връзките си през 2016 година - тогава ирански протестиращи атакуваха саудитски дипломатически мисии след екзекуцията на саудитския духовник Нимр ал-Нимр.

Сега споразумението между двете съперничещи си близкоизточни сили предвижда взаимно отваряне на посолствата, както и ангажимент на всяка от тях да зачита суверенитета на другата и да не се намесва във "вътрешните ѝ работи", както и да се приложат споразумения за сигурност и икономическо сътрудничество.

Разведряването между Рияд и Техеран се оценява като историческо с потенциал да промени отношенията в региона. Иран и Саудитска Арабия подкрепят враждуващи страни в няколко конфликтни зони, включително Йемен, където бунтовниците хути са подкрепяни от Техеран, а Рияд ръководи военна коалиция, подкрепяща правителството.

Двете страни също се борят за влияние в Сирия, Ливан и Ирак. Редица страни от Персийския залив, включително Обединените арабски емирства, Кувейт и Бахрейн, ограничиха дипломатическите си отношения с Техеран през 2016 г., следвайки хода на Рияд.

През последните месеци обаче ОАЕ и Кувейт възобновиха дипломатическите си отношения с Иран. През септември Иран посрещна посланик на Емирството след 6-годишно отсъствие, а месец по-рано съобщи, че Кувейт е изпратил първия си посланик в Техеран от 2016 г. Висшият служител по сигурността на Иран Али Шамхани също проведе разговори с президента на Емирството Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби в четвъртък в още един знак за променящите се отношения в региона. 

А миналата седмица Иран заяви, че би приветствал възстановяването на връзките с Бахрейн след споразумението със Саудитска Арабия. В миналото Бахрейн обвиняваше Иран, че е обучил и подкрепил водено от шиити въстание в управляваното от сунити кралство, за да свали правителството на Манама. Техеран отрича това, припомня АФП.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна