Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

32 СУИЧЕ подготвя тържествен концерт за 125-ата си годишнина

Възпитаници на 32 СУИЧЕ
Снимка: Мария Филева

На 24 март едно от най-старите училища в София ще отбележи 125 години от своето създаване с тържествен концерт в зала 1 на НДК. 

Всъщност тази година 32 Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски" навършва 126 години, но юбилейният концерт в зала 1 на НДК е посветен на кръглата годишнина, чието отбелязване бе осуетено заради ковид-пандемията.

Как е започнало всичко, разказва директорът Нели Костова, която не крие гордостта си, че традициите не просто са запазени, а надградени:

"Започнало е през 1896 г. Училището е основано като Трета девическа гимназия. Едно от най-старите училища. Едно от най-големите в настоящия момент в България училища. И едно от училищата, което е установило репутация като изключително успешно реализиращи се млади хора. Ние сме горди не само с историята на училището ни, но най-вече и с постиженията на нашите възпитаници. Има бъдеще за България, щом такива младежи и девойки се възпитават в нашата страна". 

Гордост са и учителите на 32-ро:

"Може би сме едно от училищата, където има най-много доктори сред преподаватели, т.е. хората са мотивирани не само да възпитават и обучават своите възпитаници, но и самите те непрекъснато се развиват и обучават".

А пътят не е лек:

"Трета девическа гимназия по-късно прераства в училище, което от самото създаване на институцията училището е филиал към СУ, тъй като тук се обучават бъдещите учители. И до ден днешен ние сме запазили тази традиция и сме база на СУ в почти всики предметни области".  

Името си училището получава по инициатива на един от своите директори – Стоян Каблешков, брат на героя от Априлското въстание Тодор Каблешков, тъкмо заради връзката със Софийския университет. И до днес обаче възпитаниците – настоящи и бивши, са най-голямата гордост за 32-ро училище:

"Децата ни са невероятно талантливи и ентусиазирани. В живота голяма част от тях се реализират много успешно във всички области. Имаме и писател - Станислав Стратиев, който е възпитаник на нашето училище. Има с какво да се гордеем".

Бивш възпитаник на училището сега ще бъде водещ на юбилейния концерт. Николаос Цитиридис, познат от телевизионния екран, не се е колебал да приеме поканата:

"Голям длъжник съм на 32-ро училище за всичко, което знам. Човек трябва да се отплаща както на родителите си, така и на учителите и училището цял живот за това, което е постигнал. Не съм си и мислил да отказвам някога в бъдещето".

От началото на годината тече трескава подготовка за юбилейния концерт. В него ще се включат двата представителни училищни хора, актьорската трупа на 32-ро и ученици с изявени дарби в спорта и изкуствата. Те ще делят една сцена с истински звезди – Михаела Филева, Графа, Йордан Караджов, чиято внучка учи сега в училището, народните певици Ива и Велислава Костадинови – внучки на Гуна Иванова. Директорът Нели Костова изрази своята благодарност на изпълнителите, които са решили благотворително да вземат участие в концерта на училището.

В обща изява с децата ще се включат още две бивши възпитанички на училището - манекенката и днес телевизионно лице Ромина Тасевска и актрисата Даяна Ханджиева.

"Това е много вълнуващо за децата, защото те общуват с вече реализирани хора", разказва Десислава Петрова, организатор на юбилейния концерт и учител по български език и литература, която повдига завесата какво може да очаква публиката:

"Всичко върви като един цялостен спектакъл. Това, което зрителите ще видят на сцената, е малко като спомен на бивши ученици, малко в ретроспективен план ще се движат нещата. Доста разнообразно откъм номера. Освен хоровите изпълнения, имаме модерни танци, съвременна музика, много български песни. 125 години това училище се развива, насочило поглед към бъдещето. Тази основа, която полагаме на нашите ученици като образование, възпитание, ценности помага в последствие те да се реализират и да са успешни личности. Това го показваме в концерта". 

В очакване на бъдещата си професионална реализация питомците на трупата по актьорското майсторство се подготвят за изявата в зала 1 и всъщност могат най-добре да анонсират предстоящото събитие:

"Смях, забавление, незабравимо е. Песни, танци, театър".

"Може да очаквате много позитивни емоции".

Юбилейният концерт на 32 СУИЧЕ ще се проведе на 24 март от 18.30 ч. в зала 1 на НДК.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!