Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Недостиг на експлозиви в Европа може да забави доставките на оръжие за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години, което е тревожна новина за Украйна по повод на обещаните ѝ доставки на оръжия, пише вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на оръжейни експерти от ЕС.

Според добре запознати с производството на оръжия в ЕС, недостигът на барут, пластични експлозиви и тротил, може да забави планираното увеличаване на производството на снаряди до три години. Това означава, пише „Файненшъл таймс“, че европейската отбранителна промишленост може да не е в състояние да изпълни очакваните поръчки на ЕС за Украйна. Вестникът цитира германски служител, който заявява, че „фундаменталният въпрос е, че индустрията не е в добра форма за мащабно военно производство“.

„Файненшъл таймс“ припомня, че Европа е обещала да попълни запасите от оръжия на Киев и да ускори доставките на 155-милиметрови артилерийски снаряди с финансова инжекция. Украйна отдавна призовава за повече оръжия, за да укрепи отбраната си срещу Русия, подчертавайки колко важни са снарядите в битката на изтощение, защото хиляди се изстрелват всеки ден и от двете страни.

Днес се очаква няколко страни от ЕС да подпишат съвместен пакт за набавянето на 155-милиметровите артилерийски снаряди за Украйна. Високопоставен представител на ЕС заяви миналата седмица, че се очаква повечето от 27-те страни-членки да сложат подписа си под споразумението, но има и такива, които все още проучват предложението. Иначе планът предвижда първите поръчки за такива снаряди да могат да бъдат направени до края на май.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна