Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба по повод 100 г. от рождението на Апостол Карамитев се открива днес

Апостол Карамитев
Снимка: БГНЕС

Документална изложба, посветена на 100 години от рождението на актьора Апостол Карамитев, ще бъде открита този следобед пред Народния театър "Иван Вазов".

"Апостол Карамитев - актьорът рицар" e озаглавена изложбата, посветена на творчеството на един от най-обичаните български актьори. Върху 28 табла ще бъдат изложени над 100 фотографии и материали, които са подбрани от десетки обработени документи. Куратор е театроведът Тинка Николова, а експозицията ще продължи до втори април.

Роденият в Бургас актьор се дипломира в Държавната театрална школа към Народния театър в класа на проф. Боян Дановски. Въпреки краткия си творчески път той оставя ярки роли – театралните му образи на Ромео в "Ромео и Жулиета", Гвидо в "Херцогинята на Падуа" и Джери Райън в "Двама на люлката" на сцената на Народния театър.

В киното зрителите го помнят във филмите "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Рицар без броня".

Снимка: БТА

"Изложбата проследява творческия му път, не личния живот. Подбрала съм едни от емблематичните му театрални роли, както и филмовите. Неговото творчество е било уникално. Той е бил невероятно широко скроен човек, с огромно сърце, с принципи в живота", разказа пред БНР кураторът Тинка Николова.

Изложбата включва както най-известните фотографии на актьора, така и такива, които не са показвани. Ще може да се види и снимка с автограф на Карамитев.

"Той е обичан актьор. Поколенията го помнят. (…) Виждаме го с неговата хубава усмивка, с леката, приятна лудост, която се наблюдава в тези негови роли. Неговият уникален талант – естествен, работлив, отдаден на творчеството."

Изложбата представя целия творчески образ на Апостол Карамитев, с изключение на телевизионния театър, отбеляза кураторът в предаването "Преди всички".

"Познатото от театралните представления и филмовите му роли, с които остава в паметта и сърцата на българските зрители".

Чуйте повече за изложбата в звуковия файл.

По публикацията работиха: Георги Николов, Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна