Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 медала за България от финалите в индивидуалното от СК в Баку

Стилияна Николова
Снимка: БГНЕС

Шест медала спечелиха българските гимнастички във финалите на уредите в индививидуалната надпревара на световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайзджан).

Стилияна Николова извоюва титлите в изпълненията с обръч, с бухалки и с лента. Ева Брезалиева пък се  поздрави със сребърни отличия в тези с топка и с лента, и е с бронз във финала с обръч.

Николова, която вчера стана шампионка в многобоя, получи 34.650 точки за съчетанието си с обръч, а Брезалиева беше оценена с 33.550 точки, след като и двете изиграха силно своите композиции. Със сребърният медал на този уред се окичи световната шампион от София 2022 София Рафаели от Италия с 34.400 точки.


В изпълненията с топка Брезалиева извоюва сребро, а Николова остана без медал след груби грешки. След силна и стабилна игра Ева Брезалиева получи оценка от 32.950 точки и се нареди на втората позиция. Стилияна Николова с уред извън терена и други неточности остана осма с резултат от 28.700 точки. Златен медал за Дария Варфоломеев от Германия с 33.150 точки, а представителка на Узбекистан Тахмина Икромова е трета с  31.800.


Във финала с бухалки Николова отново стана шампионка с безапелационното  34.150 точки. Втора и трета са съответно Виктория Оноприенко (Украйна) с 32.650 точки и Дария Варфоломеев с 32.550. Ева Брезалиева имаше неточности и остана пета с 31.650 точки.

Стилияна Николова

В последният финал, този с лента, двете българки отново се качиха на почетната стълбичка. Златният медал стана притежание на Стилияна Николова, а сребърния на  Ева Брезелиева. Въпреки неточностите, Николова получи 31.300 точки, което и беше достанъчно за първото място. Брезалиева бе оценена с 31.100 точки и заслужено грабна среброто. Бронзово отличие за Тахмина Икромова от Узбекистан с 30.950 точки.

По публикацията работиха: Илиян Христов, Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени