Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обезвластяване на гл. прокурор от правомощия в прокурорската колегия"

Мирослава Тодорова: Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат, иначе е самоубийство за политическата система

"Има правни средства за отвоюване на държавата от мафията, трябва воля"

Снимка: Добрина Карамболова

Когато има воля, правно средство ще се намери. Това коментира пред БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България. 

"Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение". 

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво. 

"Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите... Тази сцена показва държавен разпад и преврат. Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Мирослава Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно": 

"Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт... Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид". 

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система". 

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм - политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите. 

"Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно - с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск". 

Интервюто на Силвия Великова с Мирослава Тодорова в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна