Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен посети италианската област, където наводненията взеха 15 жертви

Броят на евакуираните в Емилия-Романя вече е под 21 хил., но червеният код в областта остава

Отломки по улиците след наводнението, Сант'Агата сул Сантерно, регион Емилия-Романя, Италия, 24 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На десетия ден от извънредното положение в наводнената италианска област Емилия-Романя посещение направи председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Загиналите при бедствието са 15 души, броят на евакуираните намалява и е вече под 21 хиляди, но червеният код в областта се запазва и за следващите дни.

На борда на хеликоптер, заедно с премиера Джорджа Мелони, Урсула дон дер Лайен направи оглед на наводнената Емилия-Романя. На пресконференция на летището в Болоня Фон дер Лайен каза, че ѝ "се къса сърцето от видяното" и уточни, че по-голямата част от европейските средства за компенсиране на щетите ще дойдат от Фонд "Солидарност".

От Гражданска защита обясниха, че евакуираните семейства в зависимост от броя на членовете ще получат парична помощ до 900 евро. Временно се преустановява плащането на жилищните заеми и данъци.

Рекордно е количеството  отпадъци от наводнението – около 100 хиляди тона. Само големите и основни свлачища са 376, затворени частично или изцяло са 700 пътища, засегнати са 42% от използваната земеделска площ.

Добрата новина е, че популярните в цяла Европа плажове на областта са почистени. От асоциацията на хотелиерите заявиха, че всичко е готово, за да бъдат посрещнати първите туристи и лятото.

Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, 25 май 2023 г. Тялото на мъж е извадено, след като проливен дъжд предизвика внезапни наводнения в южната италианска провинция Авелино/Снимка: ЕРА/БГНЕС

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна