Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Neuralink може да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Нюралинк" (Neuralink) на технологичния предприемач Илън Мъск съобщи, че е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора.

"Одобрението на регулаторния орган ще даде възможност един ден нашата технология да помогне на много хора", отбелязват от компанията. Не се уточнява какви ще бъдат целите на изследванията, но се посочва, че все още не се извършва подбор на доброволци. От Агенцията по храните и лекарствата засега няма официално потвърждение.

Илън Мъск неведнъж е прогнозирал, че "Нюралинк" скоро ще започне изпитания при хора на мозъчни импланти, за да се опита по този начин да лекува сериозни състояния като парализа, аутизъм, депресия, шизофрения и слепота.

Първото искане за подобно разрешение е било направено в началото на миналата година, но то е било отхвърлено от регулатора, като са посочени няколко аргумента - използването на литиеви батерии в устройството, движение на проводниците на импланта и рисковете от увреждане на мозъчната тъкан.

Компанията е проверявана и заради съмнения за пренасяне на опасни патогени върху чипове, след екстракцията им от мозъка на маймуни.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!