Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как промените в климата влияят на розопроизводството у нас?

Розите и качеството на розовото масло са силно взискателни към влажността на въздуха, а засушаването се отразява върху добива на цвят
Снимка: Климатека

В България всяка година се произвеждат между 2 – 3,5 тона розово масло. Страната ни е сред фаворитите на световния пазар по производство на рози и продукти, заедно с Турция, а Розовата долина е адресът на най-качественото розово масло у нас.

Климатичните условия са сред най-важните фактори, които влияещи съществено върху добивите и качеството на розовото масло. Затоплянето в по-далечно бъдеще може да доведе до промени в графика на беритба и обработка на розовите цветове, да повлияе на продължителността на периода на цъфтеж. Сред лесно доловимите непреки последици за тази култура е появата на нови болести и неприятели.

Това обясни пред БНР-Радио София специалистът Надежда Шопова от „Климатека“.

От всичките до 200 вида рози само 4 се отглеждат за производство на масло, припомни Най-качественото масло се получава от роза дамасцена - казанлъшката розова и червена роза.

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.

  • Надежда Шопова е част от авторския екип на Климатека. Тя е асистент в секция “Климат” в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките (ИИКАВ при БАН). По образование е инж. агроном със специалност “Лозаро-градинарство”, завършила е Аграрния университет в Пловдив. Има интереси в областта на биометеорологията и биометеорологичния мониторинг, агрометеорология и агроклиматология, адаптация на земеделието към климатичните колебания и изменения.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!