Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупница с предупредителен протест за съдбата на общинското ВиК дружество

Снимка: Кирил Фалин

Целият Общински съвет, работещи във ВиК, администратори, граждани излязоха на предупредителен протест срещу министрества, комисии и инстанции по решаване съдбата на общинското водно дружество, което реално е във фалит с около 2 млн. задължения.

Проблемът с общинското дружество "ВиК" - Дупница е от 2016 г., а от 2021 г. Общинският съвет има решение Дупница да напусне регионалната ВиК асоциация "Кюстендилска вода". На това пречат КЕВР и МРРБ, обяви го и на протеста председателят на съвета Костадин Костадинов:

"МРРБ отказва да даде мандат да излезем от Водната асоциация. И нашето първо искане е Дупница да получи разрешение от МРРБ и да излезе от Водната асоциация в Кюстендил, за да можем сами да провеждаме местни политики. Второто ни искане е свързано с КЕВР. КЕВР се оправдава с всевъзможни причини и не иска да разгледа ВиК плана на Дупница, което обрича ВиК плана на Дупница на фалит и този фалит е умишлен. И искаме оставката на Иван Иванов, председателят на КЕВР. Другото ни искане е оставката на министър Шишков".

И кметът на Дупница инж. Методи Чимев е категоричен:

"Оставете ни на мира. Оставете ни да излезем. Оставете ни да се справим сами". 

ВиК в Дупница е във фалит, дружеството не може да осигури пари за заплати на работещите около 90 души и не разполага със средства по отстраняването на ежедневните аварии по ВиК мрежата, призна управителят инж. Красимира Иванова:

"Наистина вече няма средства за материали, нито средства за горива. За заплатите не го коментираме, защото се знае, че хората от известно време са без заплати".

Снимки: Кирил Фалин


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени