Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Завръщането на готическия ужас в „Монахинята 2“

„Монахинята 2"
Снимка: Александра Филмс

Когато разполагаш с киновселена, изкарала над 2 милиарда долара до момента и със злодей, владеещ кошмарите на малки и големи, трябва да ги използваш по най-добрия начин. Ето защо екипът, създал най-новия хорър филм „Монахинята 2“ се впуска в още по-стряскаща и изпълнена с креативни ужасии история, посветена на един от най-енигматично - страховитите герои от света на „Заклинанието“ или “The Conjuring”.

Малко предистория – преди 10 години по кината се появява въпросният филм „Заклинанието“, посветен на един от случаите, с които се са занимавали паранормалните изследователи Ед и Уорейн Уорън. Ставаше въпрос за зъл дух, тормозещ семейство в новия им дом.

Специалистите по призрачна активност, трябваше да помогнат на въпросното семейство да се отърве от невидимата заплаха, която, с течение на филма, започва да обсебва не само нощите им. Заглавието се превърна в световен хит – натрупа над 300 милиона в бокс офиса си и отново върна надеждата на феновете на филмите на ужасите, че подобна продукция може и да е нещо повече от стряскащи клишета и отвращаващи убийства.

В продължението „Заклинанието 2“, отново посветено на случай от работата на паранормалните изследователи, основен техен враг бе Валак – демонично същество, разполагащо с над 30 легиона от демони под своя команда. Дори и сам, във формата, в която ни бе представен, той плени въображението и кошмарите на зрителите от цял свят. Защото във филма Валак бе приел формата на зла монахиня. След поредния успех на тази ужасяваща поредица стана ясно – злодеят ще има свой самостоятелен филм.

„Монахинята 2              Снимка: Александра Филмс

И така през септември 2018-та по киноекраните се появи „Монахинята“ – хорър филм, режисиран от Корин Харди, който ни представи корените на демона, много преди срещата му с Ед и Уорейн Уорън. 

Сюжетът ни отвеждаше до стар румънски манастир, където, след поредица от странни смъртни случаи, са изпратени отец Бърк и сестра Айрин, за да разберат каква е зловещата сила, която обикаля коридорите на манастира. Така те се натъкват на монахинята – демон и, заедно с местния лентяй Френчи търсят начин, по който да победят свръхестествената сила. Филмът, макар и хладно приет от критиците, успя да събере най-много пари от всички истории във вселената на „Заклинанието“. Продължението бе само въпрос на време.

„Монахинята 2“ отново ни среща със сестра Айрин – в ролята, харизматичната Таиса Фармига. Тя се опитва да забрави за ужасите, преживени в Румъния, но въпреки че бяга колкото се може по-надалеч от спомените, миналото се оказва по-бързо. От Ватикана отново се свързват с нея, за да й съобщят, че Валак се е завърнал и отново имат нужда от чудо. Заедно с нея, вместо отец Бърк, тръгва сестра Дебра, в ролята – младата надежда на Холивуд Сторм Рийд. Двете се озовават из готическите улици на Франция, за да разкрият каква е причината за новите престъпления на монахинята – демон. В продължението, посветено на ужасяващия злодей атмосферата е още по-мрачна. Вървим из нощните френски улици, под чиито лампи никога не знаем чии са сенките – дали на приятел или на враг. 

Таиса Фармига успява да надгради ролята си от първия филм, сестра Айрийн е видимо крехка, но вътрешно уверена в мисията си жена. Трябва да кажем, че Таиса е по-малката сестра на Вера Фармига – актрисата, изиграла култовата паранормална изследователка Уорейн Лорън в (до момента) трите филма за „Заклинанието“. Дали обаче Ед и Уорейн имат роля и в „Монахинята 2“? Ще ви оставя да гадаете.

„Монахинята 2               Снимка: Александра Филмс

Леко комичният, поне в първия филм, образ на Френчи също се завръща, той е доста ключов за историята, за това няма да се впускам в детайли. Само ще кажа, че и белгийският актьор Жонас Блоке, който отново влиза в образа, се справя доста добре. В една от централните поддържащи роли виждаме и Анна Попълуел, която познаваме от любимите ни филми по „Хрониките на Нарния“. Актрисата, макар и много талантлива, отдавна не се бе появявала в голяма холивудска продукция, винаги е огромно удоволствие да я видим на големия екран.

Един обаче е героят, мисълта за който ще ви държи будни нощем. И това е Валак, приел образа на монахиня, за да изпита колко е силна вярата на онези, които атакува. В ролята гледаме отново неподражаемата Бони Ерънс. Актрисата играе култовия образ в трети филм и успява да е все така убедителна в ужасяващото си присъствие. Майкъл Чавес заема режисьорския пост във втората част от филмите за монахинята – демон. От портфолиото му разбираме, че освен клипа към един от най-големите хитове на Били Ейлиш и няколко късометражни проекта е режисирал и два от популярните филми във вселената на „Заклинанието“. Макар и да ползва някои добре познати хорър елементи, особено когато говорим за стряскащи моменти, „Монахинята 2“ е от онези продължения, които не просто смело вървят по пътя на героите от първата част, но успяват да се докажат като много по-добър филм от нея. 

Феновете на жанра „Ужаси“ със сигурност ще изживеят доста енергични минути с филма. За всички останали, които още не са се престрашили да усетят подобна емоция на кино – може би е време да опитате?

„Монахинята 2             Снимка: Александра Филмс


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени