Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Университетските болници - срещу новата схема за лекарствата за онкоболни

Снимка: БГНЕС

Университетските болници се обявиха срещу новата методика, по която от 1 октомври Здравната каса (НЗОК) ще заплаща лекарствата за болнично лечение на пациенти с онкологични заболявания. От асоциацията, представляваща 26 болници у нас, твърдят, че това ще доведе до свръхзадлъжнялост и фалити на лечебни заведения. 

Според действащите сега правила всяка болница провежда търг и сключва договор за дадено лекарство с доставчик на определена цена, която не може да е по-висока от максималната, заложена в Позитивния лекарствен списък.

На тази цена Здравната каса заплаща съответния медикамент на болницата. Новото правило предвижда на всички лечебни заведения да се плаща една и съща сума за едно и също лекарство, като тя е най-ниската, договорена за предходния месец.

Пред БНР председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Красимир Иванов посочи рисковете за болниците и пациентите:

"Представяте ли си какво смятане ще падне да изчислят коя е най-ниската цена в дадена болница. Ами, ако другата е платила повече, а касата ѝ плати по-малко, тя ще фалира болницата".

От Асоциацията настояват за законодателна промяна, с която да се върне досегашната методика, по която Здравната каса плаща на болниците закупените от тях лекарства за онкоболни.  

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.