Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Промените в Конституцията може и да се забавят

Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков
Снимка: БГНЕС

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха - до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и "Има такъв народ" поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители.

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува  дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На дискусия, посветена на конституционната реформа, искането коментираха правосъдният министър Атанас Славов и и председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков.

Чолаков изрази надежда Конситуционния съд да се произнесе бързо:

"Ако Конституционният съд не отговори така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа".

Атанас Славов: 

"Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде края на годината до средата на януари месец. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно изискване".По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.