Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

7
Снимка: Мария Филева

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток".

Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след като депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП блокираха достъпа до парламентарната трибуна.

Провеждането на заседанието беше бойкотирано от депутати на БСП, "Възраждане" и ИТН заради включването в дневния ред на две точки, свързани с промени в ПВУ за рекултивиране на терените на "Мини Марица-изток".

Според един от вносителите на проектите - Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, те трябва да бъдат приети, за да може страната да получи 500 млн. лева допълнително за рекултивация и възстановяване на терените на мините.

Според недоволните това на практика ще доведе до унищожаване на въглищната индустрия и несъстоятелност на БЕХ. 

Точно в 21 ч., на четвъртия опит за събиране на кворум, успяха да се регистрират 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и заседанието беше подновено.

В залата дойдоха служебните министри на финансите и на енергетиката Людмила Петкова и Владимир Малинов, както и отсъстващият през деня лидер на ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС поискаха промени в дневния ред, но преди всяко предложение предлагаха и нова проверка на кворума и така изчерпваха и възможностите да се иска такива до края на работния ден.

Това разгневи бойкотиращите заседанието депутати от "Възраждане", БСП и ИТН и те окупираха трибуната, на която Павела Митова от ИТН беше започнала изказване по процедура.

Председателят на парламента Рая Назарян ѝ спря микрофона и това доведе до спор между нея и Митова.

Делян Добрев от ГЕРБ опита да прочете доклада на енергийната комисия с микрофон от мястото си в зала:

"Комисията по енергетика с 11 гласа "за", 4 "против" и без "въздържал се" предлага Народното събрание да приеме решение за одобрение на предложената от МС актуализирана пътна карта за климатична и неутралност на РБългария".

Докато той четеше, депутати от "Възраждане" опитаха да изскубят кабелите, за да спрат звука и така на практика заседанието не се провежда.

Имаше любопитни моменти. Председателят на групата на ДПС Делян Пеевски се качи на парламентарната трибуна, за да убеждава лично Тошко Йорданов да я освободи.

Депутатите се снимат с телефони и правят живи включвания като разказват за случващото се в зала.

Междувременно зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви 10-минутна почивка и свикване ва Председателски съвет, за да се намери решение на това, което се случва в зала.

Снимки: Мария Филева

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени