Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти на първа линия постепенно да въведат услугите, които могат да се ползват дистанционно, апелира тя

Д-р Гергана Николова: Личните лекари да бъдат водещи при въвеждането на телемедицината

Не е ясно как би се осъществил в пълния му обем профилактичен преглед, подчерта общопрактикуващият лекар

| Интервю
д-р Гергана Николова
Снимка: БТА

Въвежда се нов модел за оказване на медицинска помощ, но липсва ясно определение на телемедицински преглед. Има много проблеми в детайлите.

Това заяви пред БНР д-р Гергана Николова, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Остава неясно как би могъл да се осъществи пълен по обем профилактичен преглед с настоящите възможности на телемедицината, смята специалистът. В момента би било по-лесно да се плати на един пациент да стигне до кабинет за профилактичен преглед, изрази мнение д-р Николова.

Личният лекар постави редица въпроси, касаещи лицензирането на лекарите, които ще осъществяват тази дейност, включително за тези извън територията на страната - на какъв език ще се реализира услугата, кой ще ги контролира, как ще се налагат санкции при възникнал проблем, как ще се съхранява информацията от тази услуга.

Медицинските специалисти на първа линия да могат постепенно да въведат услугите, които могат да се ползват дистанционно, без да се поставят в риск животът и здравето на пациентите, призова д-р Николова в предаването "Преди всички".

"Хора, които никога не са работили на предна линия в кабинетите, променят правилата за работа. Искаме да участваме в процеса, не искаме да бъдем спирачка, за да могат нещата да се случват по правилния за пациентите начин."

Все още нямаме достъп до електронното досие и нямаме електронна идентификация на пациента, напомни общопрактикуващият лекар.

По думите на д-р Николова, към момента достъпът до медицински грижи у нас е един от най-лесните в Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна