Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

Снимка: Европейска седмица на спорта

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта, която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност.

Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на инициативата тази година е осем, като интереса спрямо спортните празници все повече се засилва.

Това коментира пред БНР-Радио София Теодорина Тодорова, директор на дирекция европейски програми в Министерството на младежта и спорта.

Проявите, включени в програмата на инициативата, са подкрепени от изявени български спортисти, сред които олимпийската вицешампионка Боряна Калейн, европейските медалистки Валентина Георгиева и Стиляна Николова, носителят на шампионската лига по волейбол Теодор Салпаров, олимпийската шампионка Стойка Кръстева и други.

Официалното откриване на Спортната седмица бе в Благоевград на 23 септември. Ден по-късно бе ред на Община Самоков да отбележи събитието. В програмата за деня бяха организирани турнири за малки, демонстрации по спортове и маратон за всички желаещи независимо от възрастта. Треньорите, които влязоха в ролята на ръководители на процеса по време на спортния празник са целогодишни преподаватели по разлики физически активности на територията на община Самоков, уточни още Мирослав Кенанов – управител на спортна зала „Арена Самоков“. Имало е турнири и демонстрации в много участници, включително и от детски градини.

За всички населени места, които не са част от основната програма на Европейската седмица на спорта в тазгодишното ѝ издание е организиран национален спортен ден в училищата на територията на страната на датата 27 септември.

В Община Своге ще се проведе турнир по шах за деца, а тържественото отбелязване на деня ще бъде придружено с програма на спортното игрище в града. Изработени бяха и специални табели от ученици в защита на природата и здравословния начин на живот допълва още Нина Копринджийска – заместник-кмет на Община Своге.

Денят за София е 28 септември, събота.

След това до 4 октомври предстои #BeActive тур: Казанлък, Нова Загора, Хасково, Кърджали и Неделино.

"В 10-ото издание се включват много спортни клубове и училища, усещаме подкрепата и на общините", отбеляза с радост Тодорова.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Деца в Своге изработиха специални табели в защита на природата и здравословния начин на живот

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна