Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанци търсят убежище в Гърция, Атина иска помощ от ЕС

Протест срещу ударите на Израел в Ливан и войната в Газа пред израелското посолство в Атина, 27 септември 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Гърция очаква рязко засилване на мигрантския натиск в резултат на събитията в Близкия изток. Атина търси спешна помощ от Евросъюза.

Атина вече приема ливански граждани, пристигащи засега с редовни полети от Бейрут. На летището те благодариха пред медиите за оказаната помощ и разказаха за ситуацията в Ливан.

Гръцкият министър по миграцията Никос Панайотопулос изрази загриженост, че военните действия в Близкия изток ще принудят милиони граждани да търсят убежище в Европа, което ще засили мигрантския натиск към Гърция. Гръцкото правителство ще поиска допълнително европейско финансиране за посрещане на бежанците.

От морска охрана в Егейско море съобщават за рязко увеличаване на пристигащите с лодки мигранти, все повече са сирийците, които търсят убежище.

Гърция сама не може да се справи и поеме тежестта на вълната от мигранти. Необходима е спешно нова европейска стратегия, подчерта министър Панайотопулос.

Лагерите по островите са пренаселени. Преместването на мигрантите в континенталната част на страната се посреща с остра реакция от страна на националистическите партии в парламента.

Над 50% от пристигащите в Гърция легализират статута си и заминават в страни от централна Европа по данни на неправителствени организации.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени