Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Служебният министър-председател Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции.

Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация, пише в съобщението. Към момента са идентифицирани всички сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. 

Приоритет ще бъде даден на семействата с деца и хората от уязвимите групи. Всички ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията директно чрез посолството ни в Бейрут, в координация със ситуационния център към българското външно министерство.

"Подчертавам - най-безопасно да изведем българските граждани, които са поискали евакуация. Естествено, трябма и сравнително бързо да се действа, но водещото ни е безопасността", заяви Димитър Главчев в разпространени от пресцентъра кадри от началото на срещата, в която участие са взели представители на външното и на транспортното министерство, както и на службите.

Президентът Румен Радев е уведомен за действията, предприети от българското правителство.

Още вчера от външното министерство потвърдиха, че са в контакт с българските граждани и техните семейства, които искат да бъдат изведени от Ливан. 

Междувременно днес от София бе отправено предупреждение да се избягват посещения и до Израел, а българските граждани, които вече са в държавата, да следват стриктно инструкциите на властите и да информират посолството ни в Тел Авив за периода и мястото на престоя си, за да получат навременна помощ, ако има необходимост от такава.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени