Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорхе Мартин спечели състезанието за Голямата награда на Индонезия в клас MotoGP

Хорхе Мартин
Снимка: AP Photo/Gregorio Borgia

Лидерът в генералното класиране Хорхе Мартин (Испания, Prima Pramac Racing) спечели основното състезание за Голямата награда  на Индонезия в клас MotoGP, 15-и кръг в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Мартин измина 27-те обиколки в зрелищната надпревара за 41:04.389 минути, водейки от старта до финала. Испанецът записа трета победа за сезона и осма в кариерата си в кралския клас, увеличавайки преднината си през действащия световен шампион Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo Team) на 21 точки.

Хорхе Мартин завърши пред 20-годишния новобранец Педро Акоста (Испания, Red Bull GASGAS Tech3), който постави лидера под сериозен натиск и остана на 1.404 секунди зад него. Баная, който ликува във вчерашния спринт в Индонезия, финишира трети, постигайки 46-и подуим в кариерата си, с изоставане от 5.595 секунди.

"Много съм щастлив. Това не е просто победа, защото мисля, че след всичко, което се случи миналия сезон, след вчерашото падане, да се представя по този начин беше доста трудно", коментира Хорхе Мартин, който катастрофира в съботния спринт.

"Да спечеля с такава разлика беше невероятно. Имаше много натиск от страна на Педро и съм много щастлив. Мисля, че сме готови за следващия старт", добави испанецът.

"Много, много трудно състезание. Jова е пети пореден старт, в който се затрудняваме. Трябва да се подобрим в тази област, защото със старт можете да спечелите състезание", каза Баная.

Мартин води в генералното подреждане с 366 точки, вторият Франческо Баная има 345, а трети Енеа Бастианини (Ducati Lenovo Team) с 291. Вторият от съботния спринт италианец днес катастрофира седем обиколки преди края и не завърши надпреварата, която тръгна с жълт флаг още в първата обиколка заради падане на няколко състезатели.

Само на 3 точки от Бастианини в класирането четвърти е шесткратният световен първенец Марк Маркес (Испания, Gresini Racing MotoGP), който също отпадна, след като имаше технически проблеми по средата на състезанието и беше принуден да скочи от пламтящия си мотор.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени