Слушайте!

Компактността на българите в Молдова ще бъде запазена

Молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази административната си цялост, което ще гарантира правата на общността ни там. Това уверение получи при посещението си в Кишинев вицепрезидентът Илияна Йотова от председателя на молдовския..

публикувано на 31.10.23 в 14:37

Наследството на будителя д-р Георги Лазаров ще продължи да сплотява българската общност отвъд Океана

Българите, за които си струва да говорим по-често, дори и след смъртта им, защото са оставили ярка диря в различни обществени сфери, не са малко. Някои от тях го правят у нас, други – в емиграция. Днес разказваме за хирурга Георги Лазаров, чиято съдба..

публикувано на 31.10.23 в 11:20
Генералният консул Бойко Христов и Ирина Малеева на първите награди за българи от Западния бряг на САЩ

За втори път българите на Западния бряг ще отличат най-изявените сред тях

За втора поредна година българите на Западния бряг на САЩ ще отличат най-изявените сред тях в няколко области – наука, изкуство, култура и образование. Ще бъде връчен и Сертификат за приятели на България в чужбина, като тази година номиниран за това е..

обновено на 31.10.23 в 09:46

В Тараклия проведоха музикалния конкурс "Облаче ле бяло"

В навечерието на 29 октомври - Деня на бесарабските българи, в Тараклия – молдовския център на българската култура, се проведе седмото издание на регионалния конкурс за млади изпълнители „Облаче ле бяло“. Конкурсът има за цел да популяризира..

публикувано на 29.10.23 в 10:48

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там.  Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха..

публикувано на 29.10.23 в 09:40

Оксана Желяпова от Молдова: Бесарабските българи сме борбени и силни

Бесарабските българи са " неделима част от българската народна снага, от българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях" – пише единственият брой на вестник "Българска Бесарабия", който излиза в..

публикувано на 29.10.23 в 05:20

(Фото)погледи към света на преводачката Жасмина Панайотова в Швеция

Жасмина Панайотова е българка, която вече от 35 години живее в Швеция. Занимава се с преводи – тя е първият заклет устен преводач от шведски на български език и работи в социалната сфера, в съда, полицията, болницата… В свободното време обаче..

публикувано на 27.10.23 в 11:05
Снимка: Българска православна църква

С дарения започва изграждането на храм “Свети Йоан Рилски“ в Лондон 

Дарителска кампания за изграждането на храм “Свети Йоан Рилски“ в Лондон ще бъде открита на 4 ноември в българското посолство в Лондон, съобщиха от православната ни църква “Св. св. Константин и Елена“ във Великобритания.   Проектът за реконструкция на..

публикувано на 26.10.23 в 17:47

Дни на българската култура в Сегед, Унгария

В унгарския град Сегед за 19-и път се организират Дни на българската култура, съобщи Моника Фаркаш-Барати от Българското самоуправление в университетския град.  Както всяка година програмата е разнообразна и наситена. Началото ще бъде поставено днес с..

публикувано на 26.10.23 в 07:20

В Лас Вегас ще играят комедията на Георги Марков "Кафе с претенция"

В сряда, 25 октомври, в Лас Вегас, САЩ, ще бъде представена комедийната постановка „Кафе с претенция“. В пиесата на българския драматург, писател и дисидент Георги Марков участват актьорите Юлиан Вергов, Иван Радоев и Моню Монев. Режисьор е Иван Урумов,..

публикувано на 24.10.23 в 15:52