Слушайте!

Новата общинска управа в Кукъс ще работи за подобряване на условията на живот на българите в Го̀ра

Историко-географската област Го̀ра в североизточна Албания е населена основно с гора̀ни – българско славяноговорещо население, което изповядва исляма. В т.нар. наречената Кукъска Гора те са разпръснати във високопланинските села Шищевец, Борие, Орешек,..

публикувано на 24.10.23 в 14:15

Два дни с традициите на бесарабските българи в София

Празник на бесарабските българи ще се състои на 21 и 22 октомври пред Националния дворец на културата в София. Събитието е част от програмата за честване на Деня на бесарабските българи - 29 октомври. Той е свързан с датата на освещаването на..

публикувано на 20.10.23 в 13:50

Българските неделни училища ще събират "Неразказаните истории на българите“

Форум за представяне на Националната програма "Неразказаните истории на българите" се проведе в българското посолството в Букурещ. “Нямаше по-естествено място за началото на тази великолепна идея. Животът, съдбата и делото на всички най-велики личности от..

публикувано на 20.10.23 в 09:17
И в Албания посрещат с хляб и сол

Екип на "Радио България" – при българите в Албания

Целта на журналистите от многоезичната програма на Българското национално радио е да се срещнат и да разговарят с представители на българското национално малцинство, на български образователни институции и дружества. Посещението е част от нова..

публикувано на 20.10.23 в 09:15

Кариерен форум за българи в Германия на 22 октомври

Българите, които учат, живеят и работят в Германия имат възможност да се срещнат с водещи български работодатели и да получат информация за атрактивни възможности за кариерно развитие в България. Това ще се случи в рамките на Деня на кариерата ,..

публикувано на 19.10.23 в 15:43

МВнР с предупреждение към българите в Йордания

Във връзка с въоръжения конфликт между Израел и Хамас, днес, 18.10.2023 г., през целия ден и вечерта се очакват масови протести пред израелското и американското посолство в столицата на Хашемитско кралство Йордания Аман. Възможността да се стигне до..

публикувано на 18.10.23 в 14:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на българска чешма в гр. Сигетсентмиклош през октомври 2018 г.

Илияна Йотова ще се срещне с българите в Унгария

На 18 и 19 октомври вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Унгария по покана на българската общност. В град Халастелек вицепрезидентът ще отдаде почит пред паметника „Български дулап“, издигнат в чест на българските градинари, каквито..

публикувано на 18.10.23 в 13:36

Организират консултации по социални въпроси за българите в Испания

Информационно-консултативен ден за български граждани организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Испания. Събитието ще е на 29 октомври 2023 г., неделя в сградата на..

публикувано на 18.10.23 в 11:37
Снимкa: Център на българската общност във Вашингтон

Българската общност в района на Вашингтон е сплотена въпреки разстоянията

Обединени сме от изгубеното чувство за родина, казва сънародникът ни от Вашингтон проф. Асен Асенов, който отделя от времето си да направи изследване на българите отвъд Океана. След демократичните промени в България вълната от емигранти към Америка..

публикувано на 18.10.23 в 11:05

Няма българка заложник в Газа

Няма отвлечена българка в Газа, заяви пред bTV българският посланик в Тел Авив Славена Гергова. Тя подчерта, че българските дипломати са в непрекъснат контакт с израелските власти. В Ивицата Газа има около 30 български граждани. Страната ни прави..

публикувано на 18.10.23 в 10:30