Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.
На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.
Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.
В "България днес" говорим за ролята на българските организации за подобряване живота и отношението към сънародниците ни в съседна Сърбия. Събеседник по темата е Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център във Враня. Ще разберете кога и как ще..
В четвъртък минималните температури ще бъдат в широки граници, от минус 6° - минус 8° в местата с мъгла, до около 5° в крайните югозападни райони от страната. В София ще е около минус 1°. През деня над по-голямата част от страната облачността ще е..
МВР се справя добре. Отчита се ръст на заловените наркотици и трафиканти на хора по шенгенските граници. Това каза при представянето на получени нови 52 микробуса за "Гранична полиция" министърът на вътрешните работи Даниел Митов в отговор на..
Изкуственият интелект сега е изграден изцяло от класически компютри с алгоритми, докато изкуственият интелект на базата на квантовите компютри ще е много..
България ще участва в съвместни обществени поръчки в областта на отбраната на ниво ЕС по проекти за придобиване на системи за противовъздушна..
За „отварянето” през радиото между България и Северна Македония веднага, след като България призна отделилата се от Югославия млада държава,..