Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България засега блокира Северна Македония за преговори за еврочленство

Снимка: mfa.bg

България подкрепя начало на преговори за присъединяване на Албания към Европейския съюз, тъй като тя е изпълнила голяма част от поставените пред нея условия. Към момента обаче страната ни не може да подкрепи преговорната рамка за еврочленство на Северна Македония.

Това обяви на брифинг в Министерството на външните работи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след днешното видеоконферентно заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС, на което беше разгледана точка „Разширяване“. Мотивът е, че предложеният проект не отразява българските искания, а именно придържане към формулата за езика („официален език на Република Северна Македония“, а не „македонски език“), пътна карта за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. и Преспанското споразумение, и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България.

Захариева посочи, че България е отворена за преговори, но за това е необходимо и взаимодействие от страна на Северна Македония. Тя подчерта, че принципите за добросъседство трябва да се прилагат на практика, а не просто да фигурират в текстове.

Външният министър на България заяви, че е запознала колегите си с разговорите между София и Скопие и е благодарила за усилията, които полага германското председателство.

Още по темата - ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05

Адвокати от цялата страна обявиха протестна готовност заради президентско вето

Готовност за ефективни протестни действия обявиха председателите на адвокатските колегии в страната заради наложено от президента Румен Радев вето на промени в Закона за адвокатурата. Приетите наскоро промени са за нови правила за определяне на особени..

публикувано на 22.09.24 в 17:21