Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 258

Снимка: архив

2/3 от българите не одобряват мерките срещу коронавируса 

32% от българите одобряват мерките срещу Covid-19, предприети от правителството, a на обратното мнение са 64%. Данните са от  публикувано от Европейския парламент трето за тази година социологическо проучване относно кризата с Covid-19. България е сред петте  държави членки на ЕС, в които повече от половината от анкетираните посочват, че коронакризата вече е оказала влияние на личните им доходи. Останалите са: Кипър, Гърция, Испания, Румъния. Данните показват, че младите хора на възраст до 34 години, и семействата с деца са по-силно засегнати.

Подобрение в общата картина в училищата в София 

Има известно подобрение в общата картина по отношение на заболелите или симптомни ученици след въвеждането на ефективни мерки, свързани с ограничаване на контактите, с преминаването в различна среда и спазването на социалната дистанция, каза Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието - София град. 87 столични училища имат издадени заповеди на министъра на образованието и науката за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда.  Все още не са обособени центрове за дистанционно обучение, тъй като софийските училища се справят с организацията на обучението от разстояние в електронна среда, отбеляза Ваня Кастрева в интервю за Радио София.  

3899 нови случая на коронавирус в България 

3899 са новите случаи на коронавирус в България, регистрирани за последните 24 часа. Положителни са 37,8% от направените 10 311 PCR теста. Най-много са новозаразените в София - 977, следват Пловдив - с 360, Варна - с 255, и Бургас – с 241 нови случая. Това показват данните на Единния информационен портал. 

119 души са починали през последното денонощие. Излекувани са 847 души. 5878 пациенти с коронавирусна инфекция са в болница, от тях 344 са в интензивни отделения. Активните случаи в страната към момента са 78 459. 

Резистентността към антибиотиците е все по-срещан проблем  

Предписването и правилната употреба на антибиотици са спасявали човешки животи от създаването си до ден-днешен, но съвременния човек става все по-резистентен към тях."По време на пандемията има редица заплахи, които могат да повлияят антимикробната резистентност. Пример за това е ситуацията при пациенти, при които заболяването протича леко, без пневмония, но им биват предписани антибиотици“ - обясни доц. д-р Росица Вачева - Добревска, началник на Лаборатория „Микробиология и вирусология” в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя посочи, че е трудно да се прецени дали и кога, към лечението да бъде включен антибиотик, тъй като често пациентите бързо се влошават. : "Вирусната инфекция уврежда организма, уврежда белия дроб,  дихателните пътища, и откриват пътя към появата на бактериални инфекции и пневмонии", обясни лекарят пред БНР. Изключително важна е стриктната дезинфекция при общуване и обслужване на пациентите, категорична е д-р Добревска.

Над 500 млн. евро от ЕС за България 

България ще може да разчита на над половин милиард евро от ЕС, с които да покрие първоначални разходи за борба с пандемията. Сумата ще бъде преведена веднага, след като докладът по този нов инструмент за помощ бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, обяви пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

Дарение в пандемията

Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“ започнаха кампания срещу разпространението на Covid-19- „Възстановяваме се заедно”. В следващите няколко месеца те ще осигурят допълнителни медицински консумативи и услуги на стойност 1 млн. щатски долара за борбата с коронавируса в страната, става ясно от видео послание, публикувано на страницата на посолството. " Ние сме отдадени на тази битка. Заедно можем да се възстановим и да продължим напред", казва посланик Херо Мустафа.

БСП сезира съда заради участие на карантинирани в заседанията на парламента 

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" са внесли жалба в Конституционния съд, с която искат съдът да обяви за противоконституционни приетите от парламента правила за участие на депутати, поставени под карантина поради коронавирус. Това обяви на брифинг в парламента народният представител Явор Божанков. "Този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че "виртуалните" депутати не взимат участие в дебатите, а единствено осигуряват нужния кворум. Освен това виртуалното участие се отнася само до депутати, заболели от Covid-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права", коментира Божанков 

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00