Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-ия хоров фестивал в Балчик

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия и Америка. Състояли са се 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор – в тях доскоро непознати хора, говорещи на различни езици, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери именно в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 певци.

Екипът на Сдружение "Музикален свят - Балчик" всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Тази година участие ще вземат състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия, а изпълнителите от Словакия и Израел ще се представят за първи път на сцената на фестивала. Очакват се и две хорови работилници, едната от които е нововъведение. Темата ѝ е "Движение и жест в хоровата репетиция", а ръководител – ас. Яна Делирадева от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив.

Изпълненията в рамките на фестивала в Балчик ще се оценяват от професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати български специалисти в сферата на хоровото пеене – Дарина Кроснева – диригент на Хора на варненските момчета и младежи, носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали; Яна Делирадева – Диригент на хор "Детска китка", гр. Пловдив; и Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

По традиция форумът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания. Така ще бъде и тази година – можем да се насладим на всички концертни изпълнения в реално време на уеб страницата на фестивала.

Снимки: chernomorskizvutsi.com

БНР подкасти:

Още от категорията

Вечни български шлагери в нов аранжимент звучат в "Образцово кабаре"

Тази вечер сме поканени на "Образцово кабаре"! В него вечни български шлагери от близкото минало ще оживеят в нов аранжимент, дело на младия композитор Добромир Кисьов. В програмата са включени емблематични песни като "Хора и улици" на Мими Иванова..

публикувано на 22.11.23 в 10:15

"Вчера" – музиката на Стенли и лириката на Александър Петров в нова вдъхновяваща среща

Станислав Сланев - Стенли е сред най-значимите, разпознаваеми и любими автори и изпълнители. Пътят му в българската музика е ярък и обхваща над четири десетилетия. Запазвайки характерния си почерк, Стенли не спира да търси ново звучене. На 22 ноември..

публикувано на 21.11.23 в 10:15

Отиде си композиторът Андрей Дреников

Композиторът и музикант Андрей Дреников почина на 73 г., предаде БТА. Роден е в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория с цигулка. Още като ученик свири като концертмайстор и солист в камерни..

публикувано на 20.11.23 в 10:13