Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овчарска академия в Кресненско съхранява местните български породи

Снимка: архив

Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни. 

Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на автохтонните породи в България, направата на кошари, пашуването, доенето на животните и почистването на пасища, съобщи БТА. 


Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести. 

Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за  опазването на националното генетично разнообразие, отбелязват организаторите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35
Снимка: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Античен фестивал в София пресъздава епохата на император Констанций II

Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични..

публикувано на 21.09.24 в 06:15

Градска естетика и поминък, свързан с морето – животът в древния град Анхиало, днешно Поморие

Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..

публикувано на 02.09.24 в 09:45