Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)
Снимка: European Film Promotion (EFP)

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP).

От 1998 г. EFP ежегодно отбелязва постиженията на млади актьори от цял свят. От първото издание досега са представени няколкостотин изгряващи звезди. Сред тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган и др. Петчленното жури е отличило Стойкова заради това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост", пише в мотивите. 

Маргарита Стойкова от филма „Диада“ е в топ 10 на European Shooting Stars

На церемонията по награждаването присъства и българският еврокомисар Илиана Иванова, отговаряща за за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя лично се срещна с отличените млади актьори от България, Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция.

Снимки: НФЦ, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15