Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)
Снимка: European Film Promotion (EFP)

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP).

От 1998 г. EFP ежегодно отбелязва постиженията на млади актьори от цял свят. От първото издание досега са представени няколкостотин изгряващи звезди. Сред тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган и др. Петчленното жури е отличило Стойкова заради това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост", пише в мотивите. 

Маргарита Стойкова от филма „Диада“ е в топ 10 на European Shooting Stars

На церемонията по награждаването присъства и българският еврокомисар Илиана Иванова, отговаряща за за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя лично се срещна с отличените млади актьори от България, Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция.

Снимки: НФЦ, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15