Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Александров: Започваме проектиране на голяма детска градина в района на бившия птичи пазар

Снимка: Радио София

Тази седмица мобилното студио на Радио София беше разположено в район „Оборище“, в едно от заведенията на едноименната улица, а гост беше кметът Николай Александров.

В Столичната община трябва да има достатъчно експерти на високо ниво и с тяхната експертиза да могат да решат как да управляват трафика в града каза кметът на „Оборище“.

„Аз ако съм гражданин, който живее в „Оборище“, за мен районът е на хората, които живеят там. Той трябва да обслужва хората, които живеят, това е едната част. Другата са гостите или които идват по някакъв начин в този район“, каза Александров.

Относно преминаването на част от „Оборище“ от зелена в синя зона за локално платено паркиране, той коментира:

„Това ще промени, че хората, които могат да си оставят автомобила за 4 часа, вече ще могат да го оставят за 2 часа. Центърът за градска мобилност или тази част, която отговаря за паркирането и събирането на парите от това паркиране, искам да попитам – това търговско дружество, което е натоварено да реализира печалба и да носи дивиденти на акционерите си ли е или това дружество е създадено със социална цел да реши трафика и паркирането в града?“.

Николай Александров добави, че заедно с районната администрация, от година правят опити да намерят начин за регулация на общинската земя, прилежаща към сградите – как да се стопанисва от гражданите, които имат отстъпено право на строеж.

През седмицата слушателите на Радио София сигнализираха за проблем с честото спиране на топлата вода в района.

„Това са тежки казуси „Топлофикация“ и Енергото. Това са абсолютно независими дружества, които си правят каквото си искат и обикновено информацията, че ще правят ремонт идва при нас след като ремонта е започнал“, коментира кметът.

Относно спортните и детските площадки в „Оборище“, Александров каза, че местният бюджет за поддържане, изграждане и почистване на спортни площадки на годишна база е 50 000 лева.

„За всички 11 площадки. За спортни площадки имаме спонсори, които искат да изградят фитнес на открито. Процедурата за разрешение обаче е около година“.

Кметът добави, че за него е важно парк „Заимов“ да се освободи от павилиони, заведения и търговски обекти.

„Паркът трябва да е за почивка и разходка, а домашните любимци да се разхождат на едно място. Борим се за изграждане на площадка за домашни любимци в парк „Заимов“.“

Недостигът на места в детските градини в района не е голям, каза още Николай Александров и добави, че започва проектиране на нова детска градина при бившия птичи пазар, в близост до бул. „Данаил Николаев“.

„Бившият птичи пазар беше с проект с административна сграда с апартаменти. Ние направихме анализ, че на това място трябва да бъде решен социален проблем – или надземен голям паркинг или детска градина. Разработи се проект за детска градина, който отиде при г-жа Фандъкова, а с арх. Здравков разговаряхме за паркинг. В крайна сметка идеята за голям детски комплекс надделя. Променихме статута на мястото и там ще се строи детска градина и ясла. Започва се проектирането за детска градина“, каза кметът на „Оборище“.

Относно правомощията на районните кметове, Александров коментира:

„Районният кмет каквото и да иска, то става с благословията на Столичната община. Той няма почти никакви възможности, ако желае нещо да направи самостоятелно“.

За казуса с трафопост, който наскоро се появи на ул. „Оборище“, кметът каза, че той е поставен там за временно захранване на сграда, която ще претърпи голям ремонт.

„Гражданите няма от какво да се притесняват, това е временно съоръжение. След това ще бъде вътре в сградата, за да си извършва функциите за постоянно. След като главният архитект е издал разрешението, значи той е преценил“, каза Николай Александров.

Подробности - в звуковия и видео файла





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03