Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъкларският завод в Белослав спря и последната пещ на природен газ

„Държавата трябва да насочи усилия към собствен добив, защото това е единствената възможност да си гарантираме сигурни доставки на природен газ. Няма ли сигурност в производството, бизнесът е изключително чувствителен и много често се стига до фалити". Коментарът е на Данко Калчев, собственик на белославската фабрика, която произвежда ръчно изработени стъкларски изделия, а  производството на флакони и малки бутилки е автоматизирано. Иновативните продукти са стъклена композитна арматура, стъклени гранули, стъклени сфери и забавител на горенето при борбата с горските пожари.

Пред Радио Варна Калчев припомни, че според докладите на някои газови компании и на Българската академия на науките в изключителната икономическа зона на България има достатъчно количество природен газ за 100 години напред за българските производители във вид на газохидрати.

„Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума само за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, германски, канадски, южнокорейски компании и да започнем разработката на газовите хидрати в България.  Това ще ни гарантира икономическа стабилност след пет години.”

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав използва природен газ в производството. Този вид гориво е най-калорично за топене на стъкло при температура около 1400-1500 градуса.

От юли месец миналата година до днес цената на природния газ се е повишила пет пъти, поради което цената на готовата продукция се е увеличила с 30%, пресмята бизнесменът.

„Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта главният диспечер на „Булгаргаз” ми се обади да спра производството на стъкло. Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лева. Въпреки обещанията на тогавашното правителство, получихме нулева компенсация. Не можем да сменим доставчика си, защото има пълен монопол – веднъж държавата, на второ място има регионални газоразпределителни дружества. За Белослав то е само едно, а цената за малките потребители се вдига с 25%.

За да намали дела на природния газ в общото производство във фабриката, Калчев оставя да работи само една газова пещ. Останалото производство е с електрическа енергия, а от три години има собствено захранване от слънцето.

На 20 април в стъкларската фабрика е прекратена работата на пещния агрегат на природен газ, въпреки заявката за доставка на природен газ за целия месец май.

„Всеки момент очакваме да имаме достатъчно слънчева радиация и да заработим само на електричество от слънцето”.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48