Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Роман(с)" от Божидар Богданов с премиера в Радио Варна

| обновено на 29.03.23 в 10:21

29 март, сряда, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

Представяне на романа „Роман(с)" на Божидар Богданов с участието на проф. дфн. Сава Василев.

Роман(с) е от книгите, които те хващат от първата си страница и те държат до последната. В романа е пресъздадена голямата любов между двама поети - българин и рускиня, опитали се да избягат от кошмарите и комплексите на своите нации. Но ще успеят ли? Ще допишат ли своята любовна митология или...

Текстът е психологически и социално-исторически разрез на персонажите и обществата в Русия и България, но той ни предлага и особен тип ретардации, изпълнени с екзистенциално-философско познание. Освен вечните теми за любовта и смъртта, на романовите страници ще откриете прелюбопитни подробности за живота в Москва, Подолск и Рязан, както и за белоруската столица Минск. Убийствено точни са описанията и разсъжденията за някога процъфтявали български градове, превърнали се днес в периферни зони на страната ни.

За по-опитните читатели са препратките към класически текстове и автори класици, състоянието на литературния живот у нас и в Русия. Най-ценното на тази книга е езикът. Богат и дълбок, асоциативно-метафоричен, пъстър и многопластов. Затова, без да преувеличаваме, бихме казали, че това е романсът и романът на Божидар Богданов със Словото.

Варна и околностите ѝ присъстват като част от повествованието в книгата.

Вход свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!