Издателство „Ентусиаст“

Списък с книгите, които издателство „Ентусиаст“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР:

Роалд Дал, "Отвратителни рими", Илюстрации: Куентин Блейк, Превод от английски: Катя Перчинкова – Мислите, че знаете тази приказка добре. Но грешите. Истинската ще ви потресе. Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани. Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света. 

Ина Кънчева, „Музика в книга“ – творбата „Непознатото дете“ – Вдъхновена от Е. Т. А. Хофман и неговите разкази, Ина Кънчева развива втори проект в концепцията „Музика в книга“ – творбата „Непознатото дете“, отстояваща свободата на фантазията срещу ограничението на конвенционалността. Един поетичен поглед върху темата за материалното и нематериалното, за това да имаш или да бъдеш, поднесена като импресия на представата за смъртността на човека и вечността на природата. Към книгата е приложено съдържание за слушане – адаптиран от Александър Секулов текст в блестящата интерпретация на Самуел Финци, и три музикални сцени, базирани на оригиналната композиция на Е. Т. А. Хофман – Квинтет за арфа в до минор. Тази нова, разчупена музикална картина се представя чрез създаването на звукова среда – микс от буфосинхрон, бийтбокс, традиционни и необичайни инструменти. Тя се вплита в сюжета и обрисува специална съпътстваща илюстрациите звучност, която свързва Хофмановите персонажи във фантастичен свят в няколко измерения. Аудиокнига с неповторими звукови ефекти, адаптирана от Александър Секулов и представена от Самуел Финци. Оригинален прочит и аранжимент на квинтета за щрайх и арфа, композиция на Хофман. Музикален драматург и продуцент: Ина Кънчева (Фондация „Културни перспективи“). Адаптация: Александър Секулов. Глас: Самуел Финци. Звукозаписно студио: Holger Schwark Musik & Tonübertragungstechnik Berlin. Саунд дизайн: Любомир Гошев. Смесване и мастъринг: Стрезов Мюзик Продъкшънс ЕООД. Композиция по мотиви от Квинтет за арфа в до минор от Е. Т. А. Хофман. Симеон Едуард (I, II), Георги Стрезов (III). Звукозаписно студио (щрайх): Sofia Session Studio. Тонрежисьори: Пламен Пенчев и Ангелия Вихрова. Музиканти: Кирил Георгиев (китара), Ина Кънчева (соло сопрано), Йордан Димитров (цигулка), Смиляна Лозанова (цигулка), Кирил Христов (виола), Димитър Тенчев (виолончело), Димана Тодорова (беквокали), Александър Костов (беквокали), Симеон Едуард (беквокали), Георги Стрезов (беквокали). Саунд дизайн: Любомир Гошев. Музикален ремикс по мотиви от операта „Хофманови разкази” от Жак Офенбах. Със специалното участие на: Иван Шопов. Смесване и мастъринг: Стрезов Мюзик Продъкшънс ЕООД. © Фондация „Културни перспективи“, 2019. 

Леа Коен,  „Жевине от кино "Роял” – Подземието на театъра крие 80-годишни тайни. Константин Радославов е звездата на българската журналистика – млад и свободолюбив, основен негов инструмент е иронията. През 2017 г. в подземието на столичен театър са открити човешки кости. От безобидно сензационно журналистическо разследване той е въвлечен в полицейското следствие. Смил Ангелов е началник на Пети полицейски участък през 30-те години. Образцов чиновник, верен на двореца, автор на „Пътеводитель на София“ – безценен наръчник за столичния живот между двете световни войни. Жак Асеов е тютюнев магнат, собственик и главен акционер на „Балкантабак“. Асеов е благодетел и меценат, обичан от служителите, но и влязъл в полезрението на Никола Гешев, началник на политическото отделение „А“. Какво свързва всички тези мъже? Разбира се, жените – чиновничка в общината, театрална дива и певица. В дъното на всяка история се крие по една жена.


Кристина Морато, „Дамите от Ориента“, Превод от испански език: Светослава Славчева – Седем смели жени изоставят лукса и удобствата на западния свят, за да предприемат едно опасно пътуване до непознатия Изток. Седем авантюристки откриват страстта си към Ориента и номадския живот на бедуините. Седем дами се впускат в опасното приключение да пътуват отвъд Кайро и Истанбул във времена, в които грабежите, деспотичните турски паши, епидемиите и тежките преходи в пустините разколебават и най-калените пътешественици. „Дамите от Ориента“ разказва вълнуващите истории на няколко запленени от арабския свят жени, които оставили своята незаличима диря в Близкия изток: Лейди Мери Монтегю, първата жена от западния свят, посетила османските хареми; ексцентричната лейди Хестър Станхоуп; красивата лейди Джейн Дигби, изживяла пламенен любовен романс с бедуински шейх, и решителната Изабел Бъртън. В началото на XX век се появяват и смели изследователки, археоложки и сътруднички на разузнавателните служби като Гъртруд Бел, помогнала за очертаването на границите на днешен Ирак; неуморната Фрея Старк и прочутата авторка на криминални романи Агата Кристи. Решителни, любопитни и авантюристични, дамите, покорили Ориента, ни завещават своите пътеписи, прочувствени писма, красиви описания и черно-бели снимки, за да ни покажат защо пътешествията им до Изтока са променили живота им напълно.

Саманта Кинг, „Изборът“ – Какво ще се случи, ако трябва да направиш ужасяващ избор между двете си деца? Мадлин обожава своите близнаци и искрено вярва, че би умряла за всеки от тях. Но в сутринта на десетия им рожден ден любовта ѝ е поставена на изпитание. В дома им нахълтва убиец и я принуждава да направи невъзможен избор – кое от децата ѝ да живее и кое – да умре. Кого ще избере тя – дъщеря си или сина си? И възможно ли е една майка да вземе подобно решение? Сега Мадлин стои мълчаливо в периферията на разрушеното си семейство и отчаяно се опитва да разбере защо светът ѝ се е разпаднал толкова внезапно. Но докато животът продължава да тече, я връхлитат мъчителни проблясъци от миналото, довели до онзи трагичен ден. И до осъзнаването на реалната опасност, която все още стои пред семейството ѝ. Красиво написан смразяващ психологически трилър. Напрегнат сюжет, пълен с изкусни и неочаквани обрати. Оригинална и интелигентна история, която трябва да прочетете! Sunday Times; Напълно завладяващ психологически съспенс, който ще ви държи на ръба. Няма да можете да го оставите. Kirkus Review.

Людмила Филипова,  „Мастиленият лабиринт“ – Людмила Филипова за пореден път грабва читателя със завладяващ роман-исторически ребус, с който ни връща хиляди години назад, по следите на загадъчно изчезналата балканска древна цивилизация на Меандритите, която поставила основите на всички познати ни по-нататъшни култури в човешката история. …В стара библиотека в Рим, в края на най-стария път в Европа – Виа Апия, е намерен таен, старателно пазен ръкопис, чиито последни страници читателят разгръща с всяка глава на романа. Амбициозната млада археоложка Вера Кандилова поема по следите на изчезналата цивилизация, но нейните изследвания са възпрепятствани от тайнствената организация на Безплътните стражи на истинската история. Със своите знания и интуиция Вера намира все повече странни доказателства за своята теория, но е въвлечена в неповторим трилър със серия от убийства, кражба на уникални артефакти, отвличания, които трябва да прикрият истината за нашите начала, понеже така ще се променят из основи стандартните представи за произхода и развитието на цялото наше културно минало. Археоложката все повече се доближава до истината, но попада в истински лабиринт – заплетени нишки от символи, които трябва да дешифрира и да подреди в тяхната логична последователност. Но по следите ѝ тръгва тайнственият Ариман, екзекуторът на Безплътните, въплъщение на безмилостното Зло. Амбициозната героиня рискува и живота си в името на научната истина, докато накрая достига до първоизточника. Кой е той и къде се намира? Ще узнаете, като проследите тази история, основана на реални събития, артефакти и научни трудове. По този завладяващ, майсторски написан роман, е заснет и документален филм на National Geographic. Чудесен експеримент. Едно разследване. Една изчезнала цивилизация. Следи, които старателно се заличават. Читателят се превръща в археолог, в криминалист, в откривател. Получава база данни – документи, снимки, артефакти и насоки, които трябва да го доведат до истината. А тя е някъде около нас. Тази книга заема празна ниша в българската литература – романите загадка. Те нямат възрастови ограничения и носят информация, която се запомня. Мария Станкова; Това е може би най-добрата ѝ книга досега. Следвайки един от най-успешните модели, романът се разполага на границата на документалистиката и фикцията – героите са пълнокръвни персонажи със своя история и роля, носители на идеи. Интерпретират се митове, напластяват се интерпретации, дописват се сюжети; разгадават се мистификации. Проф. Амелия Личева; Това е не просто роман, а киноразказ, който ще ви накара да преосмисляте многократно представите си за началото на човешкото знание. Стилиян Иванов.

Никола Бьогле, „Пациент 488“ – Психиатрична болница „Гаустад“, Осло. В едно мразовито утро тялото на пациент е открито мъртво, а устните му са застинали сякаш в нечовешки вик. С разследването се заема инспектор Сара Геринген, която разбира веднага, че този случай не прилича на никой друг... Необичайните обстоятелства около вероятното самоубийство нямат край: Защо жертвата има белег с числото 488 на челото? Какво означават тайнствените рисунки на стената на стаята ѝ? Защо болничният персонал отказва да разкрие истинската самоличност на покойника, настанен в „Гаустад“ преди повече от тридесет години? За Сара Геринген това е началото на едно ужасяващо разследване, което започва в Осло, минава през Париж, остров Възнесение, мините на Минесота и стига до покрайнините на Ница. И докато реди този мистериозен пъзел, Сара свързва съдбата си с разследващия журналист Кристофър Кларънс. С негова помощ инспектор Геринген ще стигне до тайни лаборатории, създадени от американското правителство, и ще открие строго секретни досиета на ЦРУ, за чието съдържание никой не е подготвен... Eдин писък пронизва ледената тишина и отдавна застинали сили се пробуждат. Инспектор Геринген е напът да разкрие една от вечните загадки пред човечеството – какво се случва след смъртта... Вдъхновен от реални събития и разкрития, романът „Пациент 488“ отразява нашите най-големи страхове. Един трилър за човешката лудост и за това колко опасна може да бъде науката, превърната във фатално оръжие от извратени умове. 

Дорийн Върчу, „Събуди сиянието в теб“ – 

* Как да изхвърлите негативизма от живота си завинаги?

* Как да се справите с вашите роднини, приятели и познати, които са пристрастени към драмата?

* Как да овладеете симптомите на посттравматичен стрес и безпокойство?

* Как да постигнете вътрешен мир и да балансирате живота си?

Отговори на тези и много други въпроси можете да откриете в единствената по рода си книга „Събуди сиянието в теб“. В нея авторката Дорийн Върчу ще ви преведе през процес, който ще определи вашия драма коефициент. Чрез него ще откриете до каква степен сте склонни да толерирате и поемате стрес от обкръжаващите ви хора и ситуации. Книгата ще ви помогне да преодолеете своята страст към драмата, да се освободите от негативизма и да възстановите вътрешния си мир. Разберете как да събудите сиянието в себе си, защото то винаги е било там. Сега е моментът! 

Лиз Бурбо Твоето тяло каза "Обичай се! – преработено и допълнено издание – Вече близо четиресет години Лиз Бурбо e признат лидер в сферата на личностното развитие, а „Твоето тяло казва: Обичай се!“ е една от най-популярните ѝ книги, продадена в повече от половин милион екземпляра в цял свят. Бурбо е убедена, че всеки здравословен проблем е външна проява на психологически или емоционален такъв, но бързо осъзнава, че да се посочи метафизичната причина за болестта, не е достатъчно. Нужно е да се помогне на хората да се освободят от чувството за вина и най-вече да се приемат такива, каквито са, във всеки един момент. Ето защо Бурбо разработва лесен, практичен и бърз за изпълнение метод, благодарение на който да открием три изключително важни неща в живота: подсъзнателните ни нужди; начина на мислене, вярванията, които ни пречат да задоволяваме тези нужди, както и страховете, предизвикали въпросните вярвания; онова, което трябва да приемем, за да започнем процеса на изцеление. Този най-изчерпателен наръчник за метафизичното значение на болестите и здравословните неразположения обяснява повече от 500 от тях и предлага начини за справяне с проблемите. Тази книга ще ви помогне да се обичате такива, каквито сте, и да живеете в хармония!

Катрин Стокет, „Слугинята“ – Годината е 1962-ра и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка ѝ вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател. Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят. Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа. Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани... „Вълшебен роман! Вълнуващи и толкова истински, образите на трите героини, техният живот и всекидневните им битки ще останат с вас дълго след като стигнете до края на книгата.“ Робърт Хикс, Ню Йорк Таймс; „История, в която има сърце и много надежда... Роман от най-добро качество.“ Ню Йорк Дейли Нюз; „Слугинята” ме накара да плача и да се радвам за всяка малка, но сигурна победа над омразата и страха. Никога няма да забравя тази забележителна книга.“ Доротея Франк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Издателска къща „КХ – Критика и Хуманизъм“

В „Нашият ден“ ви представяме книгите, които подарява на слушателите издателска къща „КХ - Критика и Хуманизъм“. Къщата е единственият български издател, специализиран в съвременни хуманитарни дискурси, убеден, че трябва да допринася за поддържането на множество равностойни гласове в хуманитаристиката чрез роля на помощник и предизвикател. Сред..

публикувано на 19.12.19 в 10:25

Издателство „Златното пате“

Списък с книгите, които издателство „Златното пате“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Галина Златина, "Как чете патето" – Стихчета за животни – Със своите прекрасни илюстрации, тези книжки бързо ще станат любими на вашето дете. Кратките стихчета са подходящи и за съвсем..

публикувано на 17.12.19 в 12:35

Издателство „Парадигма“

Издателство „Парадигма“ е основано през 1997 г., а през 2011 г. стартира онлайн книжарницата „Парадигма“ с мотото „Знанието е при нас“. Издателството се фокусира върху издаването на историческа литература. Сравнително равномерно са представени политологията, философията, психологията и езикознанието. От 2008 г. дейността постепенно се разширява с..

публикувано на 09.12.19 в 14:46

Издателство „Scribens“

Издателство „Scribens“ е ориентирано главно около съвременната българска художествена литература и интердисциплинарно изкуство.  Ето книгите, които издателство „Scribens“ подарява: Нинко Кирилов, „По-сурово“  –  Решителна, по-грапава, по-сурова – поезията на Нинко Кирилов прави разходка из сетивния свят и става негов безмълвен воайор през..

публикувано на 09.12.19 в 14:18

Издателство „Сиела“

Списък с книгите, които издателство „Сиела“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Джон Хюз, "Сам вкъщи"  – познатият и обичан филм, сега е илюстрована книга за цялото семейство, в остроумния преразказ на Джон Хюз и с очарователните коледни илюстрации на Ким Смит. Да си..

публикувано на 09.12.19 в 12:19