Уелс надигра Словакия за първата си победа на Евро 2016

Снимка: БТА

Уелс победи Словакия с 2:1 в първата среща от група В на Европейското първенство по футбол. И за двете страни това е дебют на Европейското първенство, като уелсците се появяват и едва за втори път на голямата сцена - след Мондиал 58 в Швеция или след цели 58 години.

Гарет Бейл и резервата Хал Робсън-Кану девет минути преди края на мача донесоха успеха на уелсците. Влезлият като смяна Ондрей Дуда се разписа за словашкия тим.

Словакия стартира страхотно и още в 3-ата минута можеше да открие резултата. Марек Хамшик навлезе от лято, с един финт събра трима защитници, излезе сам срещу вратаря и стреля, но точно преди топката да влети в мрежата отчаян шпагат на Бен Дейвис спаси.

В 10-ата минута обаче голямата звезда на уелсците Гарет Бейл се разписа от свободен удар, наказвайки неразчетена изява на вратаря Козачик.

След гола уелсците продължиха да владеят повече топката, но кой знае какви опасности за словашката врата не създадоха. Единствено Джо Алън и Аарън Рамзи отправиха далечни удари без трудност за вратаря. Словаците се събудиха в края на полувремето, като в 41-ата минута отново Хамшик беше замесен, но слабият му удар не затрудни вратаря Уърд, който замени принудително контузения в гърба титуляр Уейн Хенеси.

Първата опасност за второто полувреме беше за Словакия, след като Ян Дурица пусна пас напред от собствената си половина, Роберт Мак овладя топката, изпревари Ашли Уилямс, но ударът му от границата на наказателното поле профуча над гредата. Две минути по-късно Гарет Бейл с глава пропусна нова възможност, изпреварвайки ръстовите защитници на словаците.

Секунди след като се появи на терена резервата Ондрей Дуда изравни резултата. Аарън Рамзи има огромна вина за гола, след като се отказа да гони Роберт Мак, който проби от дясно и подаде на Дуда, който около линията на наказателното поле рязко финтира и простреля вратаря Уърд.

След гола словаците упражниха натиск и установиха контрол, последваха изстрели на Мак и Куцка, но в първия случай вратарят Уърд се намеси. Аарън Рамзи пък можеше да материализира чудесното подаване от дясно на Робсън-Кану в 74-ата минута, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата.

В 81-ата минута Уелс обаче сякаш от нищото стигна до втори гол. Джо Ледли подхвана атака, подаде на Аарън Рамзи, който с дрибъл напредна. Там Хал Робсън-Кану беше най-съобразителен, взе топката от Рамзи и с лек удар я прати през краката на Мартин Шкъртел, за да изненада вратаря Козачик за 2:1. Само три минути след това словаците можеха отново да изравнят, но ударът на Адам Немец с глава се отби в гредата. Душан Швенто свърши работата на лявото крило, след  като проби и центрира.

Уелс - Словакия 2:1 (1:0)

1:0 Гарет Бейл 10, 1:1 Ондрей Дуда 61, 2:1 Хал Робсън-Кану 81

Уелс: Даниъл Уърд, Крис Гънтър, Нийл Тейлър, Ашли Уилямс, Джеймс Честър, Бенджамин Дейвис, Гарет Бейл, Дейвид Едуардс (67- Джо Ледли), Джо Алън, Аарън Рамзи (87- Джаз Ричардс), Джонатан Уилямс (71- Хол Робсън-Кану)

Словакия: Матуш Козачик, Петер Пекарик, Мартин Шкъртел, Ян Дурица, Душан Швенто, Патрик Хрошовски (60- Андрей Дуда), Юрай Куцка, Милан Дуриш (60- Адам Немец), Марек Хамшик, Владимир Вайс (83- Мирослав Щох), Роберт Мак



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!