Албания с исторически успех над Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албания записа историческа първа победи на финали на Европейско първенство по футбол, след като се наложи с 1:0 над Румъния в мач от последния трети кръг в група "А" на континенталния шампионат във Франция. Това беше и първи успех над съперника от 68 години насам.

Тимът на италианския спец Джовани Де Биази завърши на третото място в групата и запази шансове да се класира на осминафиналите. Румънците останаха последни с 1 точки и отпадат от надпреварата. 

Ангел Йорданеску пусна в титулярния състав Андрей Препелица, но халфът на Лудогорец не впечатли през първото полувреме и на почивката беше заменен от Лучан Санмъртян. Другите двама играчи на разградчани Козмин Моци и Клаудиу Кешерю останаха резерви.

Румънците започнаха добре и владееха инициативата до средата на първото полувреме. Никулае Станчу стреля опасно в началото, но на сантиметри край целта, а Богдан Станчу беше близо до красиво попадение в осмата минута, но силният му удар от въздуха от границата на наказателното поле беше в обсега на Етрит Бериша, който изби.

Постепенно албанците изравниха играта и с няколко опасни контри застрашиха вратата на съперника. В 35-ата минута Ледян Мемушай се измъкна в дясно в пеналта и шутира от малък ъгъл, но Чиприян Тътърушану изби.

Две минути преди почивката, обаче, Албания поведе след грешка на вратаря Тътърушану. Стражът на румънците не прецени добре центриране от дясно на Ледян Мемушай към далечната греда, излезе неразчетено, но не успя да пресече паса и Армандо Садику с глава от ъгъла на малкия пеналт прати топката в мрежата. Това беше историческо първо попадение за албанците на финалите на Европейско първенство.

След почивката румънците действаха по-активно, но рядко затрудняваха добре организирания съперник.

Към края възпитаниците на Йорданеску натиснаха по-сериозно и в 76-ата минута резервата Флорин Андоне беше близо до изравняване. Той беше изведен в дясно в пеналта и шутира силно, но топката се отби от напречната греда.

В 86-ата минута Мергим Маврай можеше да реши всичко с втори гол за Албания, но засече в страничната мрежа ниско подаване на Мемушай от корнер от ляво към близката греда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!