Ирландия е последният осминафиналист на Евро 2016

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландия се класира за осминафиналите на Евро 2016 като трети отбор от група Е след драматична победа над Италия с 1:0. Роби Брейди реализира скъпоценния гол 5 минути преди края и хвърли в екстаз зеленото море от ирландски фенове по трибуните на стадиона в Лил.

Мачът бе без значение за италианците, които с две победи в първите два мача си бяха гарантирали първото място в групата. Това позволи на селекционера Антонио Конте да даде почивка на някои от титулярите, сред които и капитанът Джанлуиджи Буфон, който в последните дни беше с температура и пропусна няколко тренировки.  

Ирландците, които се нуждаеха от задължителна победа, за да запазят шансове за класиране, започнаха по-активно и доминираха през първото полувреме. В 9-а минута Джефри Хендрик стреля мощно от над 20 метра, но на сантиметри от гредата. В 21-а минута Дарил Мърфи намери топката с глава, но Сиригу изби в корнер.

Първата по-опасна италианска атака дойде две минути преди почивката, но Чиро Имобиле не намери целта. В 53-а минута и Симоне Дзадза стреля опасно над напречната греда. Най-близо до попадение за "адзурите" бе резервата Лоренцо Инсиние, който само две минути след влизането си в игра в 74-а минута нацели левия страничен стълб с удар пред дъгата на наказателното поле.

Ирландците направиха всичко по силите си да стигнат до скъпоценен гол в оставащите минути до края и усилията им се увенчаха с успех. В 84-а минута Хулахан направи фрапантен пропуск, като от чиста позиция не успя да преодолее Сиригу, но минута по-късно Хулахан центрира меко и Роби Брейди с глава прати топката в мрежата - 1:0 за Ирландия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!