Полша е първият 1/4-финалист на Евро 2016 след драма в Сент Етиен срещу Швейцария

Полша-Швейцария
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съставът на Полша отстрани тима на Швейцария с 5:4 след дузпи в първия осминафинален мач на Европейското първенство по футбол във Франция. Двата състава завършиха наравно 1:1 в редовното време и продълженията, а "дружина полска" за първи път в историята ще играе на четвъртфинал на европейско първенство.

Още в 24-ата секунда на срещата в Сент Етиен защитата на швейцарския отбор и вратарят Ян Зомер направиха груба грешка. Топката достигна до Аркадиуш Милик, но нападателят на "Аякс" не успя да прати топката в опразнената врата. В 17-ата минута нов удар на Милик мина над напречната греда на вратата на Швейцария. Точно 14 минути след това Роберт Левандовски изведе Камил Гросицки, но той не успя да затрудни Зомер, стреляйки в аут. В 33-ата минута Милик отново шутира, но топката пак излезе в аут. Превъзходството на "дружина полска" даде резултат в 39-ата минута. Камил Гросицки проби отляво и подаде към Якуб Блашчиковски в наказателното поле и той прати кълбото в мрежата.

В първите минути на втората част швейцарците опитаха да наложат натиск срещу своя съперник, но достигнаха само до няколко разбърквания в наказателното поле. В 54-ата минута Блашчиковски стреля опасно от дистанция, но вратарят Лукаш Фабиански отби силния удар. В 73-ата минута Рикардо Родригес би отлично от фаул, прехвърли стената, насочи топката в горния ъгъл, но вратарят Фабиански направи отлично спасяване. Пет минути по-късно Гранит Джака подаде към Йоан Джуру и той стреля, но ударът му бе отбит, а веднага след това Харис Сеферович удари горната греда със силния си удар от наказателното поле. В 82-ата минута Джердан Шакири изравни с много красив гол. Футболистът на английския "Стоук Сити" намери топката със странична ножица извън наказателното поле и направи безпомощен стража Лукаш Фабиански. Попадението може да кандидатства за най-красиво на шампионата във Франция.

В 113-ата минута Ерен Дердиок пропуска да изведе Швейцария напред в резултата. Той беше намерен прецизно от Шакири и остана сам пред Фабиански, но ударът му с глава беше спасен от вратаря на Полша.

При дузпите Полша реализира и петте си удара от бялата точка, докато Гранит Джака от Швейцария стреля в аут и стана единственият футболист, който пропусна да се разпише. Халфът Гжегош Криховяк донесе успеха за полския състав за крайното 5:4.

На четвъртфиналите поляците ще срещнат победителя от срещата между Хърватия и Португалия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!