Португалия е първият полуфиналист

Снимка: uefa.com

Португалия ще играе полуфинал на Евро 2016, след като отстрани с дузпи Полша. Редовното време завърши 1:1, но при изпълненията на дузпите иберийците бяха по-точни и след 5:3 се класираха за следващата фаза. 

Роберт Левандовски беше дал аванс на поляците след само 100 секунди игра, вкарвайки второто най-бързо попадение в историята на Европейските първенства. Това бе и първи гол на капитана на Полша на Евро 2016. В следващите минути поляците пропуснаха няколко изгодни ситуации да удвоят резултата, а в 33-та минута Португалия изравни. 

Направи го 18-годишният Ренато Санчес с удар от границата на наказателното поле, който се отклони в крака на Гжегош Криховяк и влезе в мрежата зад Лукаш Фабиански. Това пък бе първи гол за Санчес с екипа на Португалия, а тийнейджърът стана най-младият футболист, вкарал гол във фазата на елиминациите на Европейските първенства. 

След почивката и в продълженията двата отбора изпуснаха по няколко добри положения и в крайна сметка трябваше да решат всичко с дузпи. При тях португалците показаха по-здрави нерви и вкараха и петте си опита. Ветеранът Якуб Блашчиковски пък единствен изпусна за поляците. 

Кристиано Роналдо, Ренато Санчес, Жоао Моутиньо и Нани не сгрешиха. Същото до пропуска на Блашчиковски за Полша направиха Роберт Левандовски, Аркадиуш Милик и Камил Глик. Така решаващото изпълнение се падна на Рикардо Куарешма. Героят от мача с Хърватия, вкарал победното попадение в 116-та минута, вкара с мощен удар в средата на вратата и прати Португалия на полуфинал. 

Там иберийците ще срещнат победителя от мача между Уелс и Белгия, които играят тази вечер от 22,00 часа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!