УЕФА вярва, че форматът на Европейското първенство с 24 участника е успешен модел

Мартин Кален
Снимка: ЕПА/БГНЕС

УЕФА вярва, че форматът на Европейското първенство с 24 участника е успешен модел и дава възможност малките нации да успеят в стремежа си да стигнат до финалните етапи, заяви директорът на турнира Мартин Кален. Европейската футболна асоциация имаше 8 години, в които работи по въпроса и в крайна сметка за първи път на Евро 2016 играят 24 състава. В новите осем места попаднаха Албания, Исландия, Северна Ирландия, Словакия и Уелс- все дебютанти на този форум.

Някои от новите лица на турнира наистина отчитат успех, в това число и Северна Ирландия, които достигнаха до втората фаза, а Исландия беше спряна на четвъртфинал, но постигна и забележителен успех в имиджово отношение. Уелс пък постигна до полуфинал, а довечера ще играе с Португалия в Лион.

Хората бяха сигурни, че форматът няма да работи, но ето че работи, каза Кален.

Ние имаме два отбора - Исландия и Уелс, които стигнаха там, където никой не ги чакаше и това е позитивно.

Много хора действително не приемаха формата, гарантирайки при 16 отбора Уелс и Северна Ирландия как нямат шанс да се класират. Но Кален смята, че някои от не толкова известните и големи отбори са подкрепяни от много по-горещи фенове.

Това е отваряне на нови територии за футбола. Аз мисля, че в тези страни сега ще има бум на футбола и много деца ще се запалят да играят.

Форматът с 24 финалисти ще продължи да бъде използван и на следващото първенство през 2020 година и Кален заяви, че УЕФА ще решава дали е успешна тази версия след това.

За момента не можем да кажем колко дълго време ще залагаме на този формат, но за момента изглежда добър вариант, защото е много позитивен, добави началникът на турнира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!