Еврокомисарят за международното сътрудничество и развитието е на първа визита в Руанда, Кения и Уганда

Европейският комисар за международното сътрудничество и развитието Невен Мимица ще посети от днес до 19-и септември Руанда, Кения и Уганда, съобщи Европейската комисия. Това е първата визита на еврокомисаря в трите африкански държави.

Основната цел на посещението е Мимица да обсъди сътрудничеството на Европейския съюз с трите страни и да разгледа предизвикателствата пред икономическото им развитие, миграцията и възстановяването при извънредни ситуации.

В рамките на посещението се очаква Мимица да представи новия тръстов фонд на Европейския съюз за извънредни ситуации. Фондът е на стойност 1,8 милиарда евро. Той има за цел да се бори с причините за миграцията, да създава възможности за работа в Африка, особена за младите хора и жените в местните общности, както и да се противопостави на радикализацията и екстремизма.

Преди началото на визитата си еврокомисар Мимица посочи, че в момента хората и икономиките в Африка имат безпрецедентни възможности за растеж.

Мога да потвърдя, че Европейският съюз, дългосрочен партньор на региона, е ангажиран да направи всичко, което може, за да продължи да увеличава търговията, както и да подкрепя тези източноафрикански страни по пътя им към растеж. Ясно е, че не може да има развитие без растеж и работни места
, подчерта еврокомисарят.


Индустриалното производство в еврозоната се е увеличило с 0,6 процента през юли в сравнение с юни, обяви Европейската статическа служба Евростат. За целия Европейски съюз увеличението е било с 0,3 на сто. Най-големи повишения в индустриалното производство са били регистрирани в Ирландия - 7,2 процента и Гърция - 4,3 на сто. Имало е обаче и спадове, като най-големи са били те в Дания и Швеция, където производството на промишлени стоки е било съответно с 4,6 и 2,1 процента по-малко.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!